Актуални Новини

РЕГИОНАЛНА КРАЕВЕДСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „МУЗИКА ЗА ВЕКОВЕ“

FB_IMG_1528655534707На 8 юни в Регионална библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана се проведе регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове”.  На конференцията присъстваха библиотекари от обществените библиотеки на област Монтана, историци от Държавен архив и Регионален исторически музей – Монтана. Те представиха общо 19 доклада, които проследяват историята, зараждането и развитието на духовата музика в нашия край.

Татяна Попова  от библиотека „Йордан Радичков” при  НЧ „Иван Вазов 1872” – гр. Берковица, представи доклада „История на духовата музика в град Берковица”.

Краеведската  конференция откри Дикоилиевите празници в Монтана. Тя е посветена на 120 годишнината от рождението на композитора и диригента Дико Илиев и е съпътстващо събитие на 16-и Международни празници на духовите оркестри  „Дико Илиев”.  В унисон с темата на конференцията гостите бяха посрещнати във фоайето на библиотеката от приятните акорди на Дикоилиеви произведения, в изпълнение на кларинетиста Петър Каменов.

Приветствия към участниците поднесоха господин Златко Живков – Кмет на Община Монтана и господин Цветко Цветков – Заместник областен управител на Област Монтана.

Целите, които участниците в конференцията бяха поставили пред себе си, са не само да бъде популяризирана значимостта на духовите оркестри като дългогодишна традиция, която съпътства празниците в Северозапада и до днес, но и да бъде съхранена и предадена във времето чрез изграждане на приемственост у младото поколение.
Присъстващите имаха възможността да разгледат и документална изложба със съхранени фотографии, обособена в библиотеката.