АКТУАЛНО

РЕГИОНАЛНА КРАЕВЕДСКА КОНФЕРЕНЦИЯ „МУЗИКА ЗА ВЕКОВЕ“

FB_IMG_1528655534707На 8 юни в Регионална библиотека „Гео Милев“ – гр. Монтана се проведе регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за векове”.  На конференцията присъстваха библиотекари от обществените библиотеки на област Монтана, историци от Държавен архив и Регионален исторически музей – Монтана. Те представиха общо 19 доклада, които проследяват историята, зараждането и развитието на духовата музика в нашия край.

Татяна Попова  от библиотека „Йордан Радичков” при  НЧ „Иван Вазов 1872” – гр. Берковица, представи доклада „История на духовата музика в град Берковица”.

Краеведската  конференция откри Дикоилиевите празници в Монтана. Тя е посветена на 120 годишнината от рождението на композитора и диригента Дико Илиев и е съпътстващо събитие на 16-и Международни празници на духовите оркестри  „Дико Илиев”.  В унисон с темата на конференцията гостите бяха посрещнати във фоайето на библиотеката от приятните акорди на Дикоилиеви произведения, в изпълнение на кларинетиста Петър Каменов.

Приветствия към участниците поднесоха господин Златко Живков – Кмет на Община Монтана и господин Цветко Цветков – Заместник областен управител на Област Монтана.

Целите, които участниците в конференцията бяха поставили пред себе си, са не само да бъде популяризирана значимостта на духовите оркестри като дългогодишна традиция, която съпътства празниците в Северозапада и до днес, но и да бъде съхранена и предадена във времето чрез изграждане на приемственост у младото поколение.
Присъстващите имаха възможността да разгледат и документална изложба със съхранени фотографии, обособена в библиотеката.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого - Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА  АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕ изх.Nо УОСГ-94-00-3298 (5) от 26.10.2022 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл.

ВИЖТЕ ОЩЕ »

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Детско полицейско управление
Актуални Новини

В 4. ОУ „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“ – БЕРКОВИЦА БЕ ДАДЕН СТАРТ НА ПРОГРАМА „ДЕТСКО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ“

На 22 ноември 2022 година с тържествена церемония 4. ОУ „Георги Сава Раковски“ – Берковица, Община Берковица и Районно управление

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА И МУЗЕЕН КОМПЛЕКС ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА ТРАДИЦИОННА БЪЛГАРСКА СУРВАЧКА “ЦВЕТОВЕТЕ НА КОЛЕДНИТЕ ТРАДИЦИИ”

Изработването на традиционната сурвачка е стар български обичай, който се предава от поколение на поколение от древни времена. Целта му

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗБОР НА ФИНАНСОВА И КРЕДИТНА ИНСТИТУЦИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪЛГОСРОЧЕН ЗАЕМ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

Обявление за избор на финансова или кредитна институция за предоставяне на дългосрочен заем на Община Берковица

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.