АКТУАЛНО

РЕИНТЕГРАЦИЯ НА ОТПАДНАЛИ УЧЕНИЦИ В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

На 31 октомври 2012 г. в Гранитна зала на Министерски съвет министър председателят на Р България г-н Бойко Борисов, в присъствието на министъра на образованието, младежта и науката г-н Сергей Игнатов, официално връчи договор № BG051PO001-4.1.06-0033 за финансиране на проект „Възможности за реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система на община Берковица”.

 Проектът се изпълнява съвместно от Сдружение „Рома – Берк“ гр. Берковица – водеща организация с партньор Четвърто основно училище „Г. С. Раковски“ – гр. Берковица. Проектът се осъществява по схема за безвъзмездна помощ „Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система” с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Продължителността на дейностите е 12 месеца – от 10 септември 2012 г. до 10 септември 2013 г. Общата стойност на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 132 996,47 лв. Част от финансирането, в размер на 5688,60 лв., се предоставя от Европейския фонд за регионално развитие за закупуване на компютърно оборудване за нуждите на проекта.

Общата цел на проекта е да допринесе за предотвратяване на тенденциите, свързани с ранното напускане на образователната система у нас, улесняване на достъпа до образование и засилване на мотивацията на деца и ученици от малцинствени групи и такива в неравностойно положение за повторно включване в образователния процес.

Специфичните цели са:

  1. Идентифициране на непосещаващи училище подрастващи от ромски произход в регион с компактно ромско население (община Берковица), базирано на анализ на причините за това обстоятелство;
  2. Разработване и прилагане на системи за мотивация на отпадналите ученици с оглед на тяхната реинтеграция в учебния процес;
  3. Индивидуална работа с родители, семейства на отпаднали ученици и представители на ромската общност за мотивиране и предизвикване на специални въздействия върху подрастващите с оглед тяхното повторно включване в образователния процес;
  4. Създаване и прилагане на индивидуални програми, способстващи устойчивата реинтеграция на отпадналите в образователния процес и предотвратяване на отпадането при застрашени подрастващи.

Проектът предлага мерки за привличане на отпадналите ученици от ромски произход в образователната система, осигуряване на допълнителни занимания с тях и предприемане на редица действия за улесняване на достъпа до образование на ромските деца. Освен дейностите, насочени към по-пълно обхващане и приобщаване на учениците от ромски етнически произход, другите мерки по проекта ще бъдат насочени към мотивация на родителите от ромската етническа група за включване на децата им в учебния процес, както и допълнително обучение по български език на отпаднали ученици от ромски произход, разработване на адаптирани учебни планове и учебни програми за отпаднали ученици, предоставяне на допълнителна педагогическа помощ и методическа подкрепа на учители и експерти за работа с отпаднали ученици в мултикултурна среда.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ПАРАГРАФ 4, АЛ. 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА /ЗУТ/

На вниманието наСлавомир Тодоров ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаЖоржета Тодорова ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаТодор Тодоров ул. “Ген.

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
"Йордан Радичков" (4) covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (12) ЛПГ (7) Образование (35) Община Берковица (254) Общинска администрация-Берковица (23) Общински съвет-Берковица (18) Обява (7) Природни забележителности (20) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (9) берковската духова музика (5) детска градина (6) детски градини (6) дневен ред (5) докладна (4) екологична оценка (4) енергийна ефективност (4) заповед (7) заповеди на кмета (23) кмет берковица (6) кмет община берковица (5) конкурс (8) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (4) обявление (47) основни училища (5) отдел строителство (4) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (4) програми (6) проект (9) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (6) счетоводна политика (5) съветници (8) съобщение (7) транспорт (4) туризъм (31) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА С ОДОБРЕН ПРОЕКТ ПО ЦЕЛЕВАТА ПРОГРАМА „ПАТРОНАЖНА МОБИЛНОСТ ЗА ДОСТАВКА НА ТОПЪЛ ОБЯД“

На 12.01.2023 г. бе подписан Договор за съвместна дейност между фонд „Социална закрила“ и Община Берковица по Целева програма „Патронажна

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ПАРАГРАФ 4, АЛ. 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА /ЗУТ/

На вниманието наСлавомир Тодоров ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаЖоржета Тодорова ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаТодор Тодоров ул. “Ген.

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.