Актуални Новини

САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИКА ИЛИЯ КОСТОВ

IMG_0479На 3 април 2018 г. в Пенсионерски клуб „Берковски  кестен“  бе открита самостоятелна изложба с 28 творби – „Берковица моя“ на Илия Костов. Тя е по случай  Великденските празници.  Официални гости на събитието бяха народният представител д-р Илиян Тимчев, зам.-кметът Биляна Тодорова, която от името на кмета поздрави художника и откри изложбата, Румян Горков – директор на ПГ „Д-р Иван Панов“ и общински съветник, Никола Василев, служители на администрацията, семейни приятели на г-н Костов и много общественици.

В кратко резюме Валентин Герасимов представи изложбата на Илия IMG_0483Костов. „Берковската общественост за пореден път се среща с живописната изложба на Илия Костов, която дава възможност на зрителите да се запознаят с творческия облик на този автор, да навлязат в духовната атмосфера на неговия художествен свят – свят, в който 40 години той посвещава с огромна обич на своите ученици. Изложените творби илюстрират упорития труд на твореца, който с голяма любов търси многообразието и красотата на родната природа. Основно работи върху архитектурния и природен пейзаж. Къщите, хълмовете, поляните, ручеите, дърветата – това са любимите му мотиви. Пред очите ни минават старите сгради в Берковица, Мелник, IMG_0484тучните ливади под Ком, обострените върхове и бистрите езера в Пирин. Смисълът на творбите носи богатата палитра от спектралните цветове – сложните пастелно меки тонове, сред които преобладават синьо-виолетови, розови и охра. Работите на автора говорят за овладяност на изразни средства и за вдъхновеност при интерпретацията на темите. Това особено важи за акварелите, където всяка творба е подчинена на цялостен колоритен стил. При маслените картини търсенията са по разнопосочни, но като цяло преобладават топлите цветове. Със своя живописен почерк Илия Костов остава в границите на реализма, без да изпитва нужда да ги преодолее. При третиране на еднакви или еднородни мотиви, като в картините „Мелник“, настроението се мени от лека меланхолия до нескрита радост от красотата и богатството на живота и природата. Верен живописен усет, лиризъм и искреност на чувствата – това са най-съществените качества в творбите на автора.“

Специален поздрав към художника и всички гости отправи певческа група „Здравец“ с ръководител инж. П. Синигерски.

Изложбата може да бъде посетена всеки ден до 30 април от 8:00 ч. до 17:00 часа, както и събота и неделя от 8:00 ч. до 12:00 ч.