Актуални Новини, Новини

Световна седмица за борба с глаукомата

На 21 март 2017 г., вторник от 10.30 ч. в гр. Берковица ще се проведе събитие, посветено на Световната седмица за борба с глаукомата. Глаукомата е очно заболяване, което настъпва без симптоми, води до необратима слепота, затова ранната й диагностика е важна за запазване на зрението и качеството на живот.

Събитието в Берковица е част от национална кампания за борба с глаукомата, която се организира от Сдружение „Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование. Предвидена е информационна беседа с безплатен скрининг на присъстващите, който ще бъде извършен на място от специалист-офталмолог. Срещата е предназначена за хората над 55 г. и за близки на болни от глаукома.

До този момент Националната кампания е гостувала в над 30 населени места, сред които: Видин, Враца, Лом, Кърджали, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Бургас и др. Навсякъде тя бе подкрепена от общинските администрации, които съдействаха за провеждането и медийната й популяризация и премина при голям интерес.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година през м. март по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).У нас стартът на Световната седмица за борба с глаукомата ще се отбележи с пресконференция, която ще се проведе на 14 март в столицата. На нея ще бъдат огласени данни за заболеваемостта у нас, както и графикът на безплатни прегледи, които ще се проведат в цялата страна.

За първи път се организира мащабна кампания за информираност за глаукомата, която ще продължи от март до октомври с безплатни прегледи в цялата страна.