Актуални Новини, Новини

СДРУЖЕНИЕ “НАРОДЕН БУДИТЕЛ” ИЗУЧАВА МИНАЛОТО НА РОДНИЯ КРАЙ

СДРУЖЕНИЕ “НАРОДЕН БУДИТЕЛ” ИЗУЧАВА МИНАЛОТО НА РОДНИЯ КРАЙ

Сдружение „Народен будител“, реализира дейности, заложени за 2022 година в плана на организацията. Много от мероприятията са подчинени на темата „Опознай родния край“. През месец май членовете посетиха Лопушанския манастир и Клисурския манастир, където опознаха историята на двата храма.
На 22 юни проведоха екскурзия до град Враца и до град Вършец. Във Враца, с минута мълчание, почетоха паметта на Ботев и на Софроний Врачански пред паметниците им, запознаха се с артефактите в природо-историческия музей. Във Вършец бе организирана обиколка на централната част на града и посещение на паметника на Висоцки. В палеопарка се информираха чрез филм за находката от праисторически животински кости въз основа на които са направени макетите на животните там.
През месеците май, юни, юли те не пропуснаха нито една дата свързана с историята на страната ни. Тържествено отпразнувах 24 май. Поднесох цветя пред паметните плочи на Ботев и на загиналите във войните. В клуба проведоха рецитал на стихове на Ботев и за Ботев под наслов „Символ – веруюто на Ботев в стиховете му.“ На 12 юли във вилата на УОГС – с. Бързия организираха тържество в чест на юбилярите на 70, 80 и 90 години и родените през първото полугодие.
Припомниха си пребиваването на Вазов в Берковица и да видяха нашия край през неговите очи. За целта те посетиха къща музей „Иван Вазов“ и честването на 65-годишния му юбилей.