Актуални Новини

СЕДМИЦА НА ДЕТСКАТА КНИГА

IMG_20170404_111643В седмицата на детската книга децата от клуб „Приказен свят”, при ЦПЛР – ЦРД, с ръководител Анета Заркова  дойдоха на „Гости на детските книжки” в библиотека „Йордан Радичков”. Учениците  научиха, защо  детските книжки празнуват всяка година на 2 април – празникът съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена.

Празникът е официално приет през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга.

През 1958 година ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наречен Малка Нобелова награда. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник  на детски книги. Наред със световните писатели  Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Луис Карол, които са вписани в почетния списък на Международен съвет на детската книга в него са намерили място и наши писатели на детски книги.

Първата българска книга, включена в списъка, е „Приказен свят” на Ангел Каралийчев. Това става през 1974 г. През годините в него фигурират още Валери Петров с „Пет приказки” през 1988 г., Йордан Радичков с „Малки жабешки истории” през 1996 г. и Веса Паспалеева с „Пролет в родината” през 1980 г.

С откъс от книгата „Приказен свят” на Ангел Каралийчев започна приказната верижка, която сътвориха малките ученици. Дете зачете  малък откъс от приказката „Лисицата и воденичарят”, а следващо продължаваше четенето и така се включиха всички деца с четене на глас. Най-добре представилите  се читатели Коста Димитров и Захари Николаев, получиха награда от библиотеката –  книгата „Весели приятели” със стихове за деца.

В края на срещата с книжките, приятелите на библиотеката от клуб „Приказен свят”, при ЦПЛР – ЦРД, с ръководител Анета Заркова, прочетоха  „молбата на книгата”, а на тръгване получиха екземпляр от нея.