Актуални Новини

СЕДМИЦА НА ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ В БЕРКОВИЦА

Традиционната „Седмица на пожарната безопасност” и тази година се провежда от 10 до 14 септември, като кулминацията е на 14 ІХ, когато българските огнеборци по традиция отбелязват своя професионален празник.
Тази година на 14 септември, се навършват 107 години от първия Пожарникарски събор на пожарните командири и дейци, проведен през 1905 година в София. Именно на него се слага началото на съвременното пожарно дело в България, а датата е обявена за патронен празник на хората, посветили живота си на борбата с огнената стихия. Точно 90 години по-късно – на 13 септември 1995, с решение на Министерски съвет, забравената традиция е възстановена.

Целта на празника, е не само да се акцентира върху проблемите с осигуряването на пожарната безопасност, а също и да се наблегне на противопожарните правила, които всеки трябва да спазва, както на работното място, така и в бита и сред природата.

Освен пожарогасенето и държавния противопожарен контрол, друга основна задача изпълнявана от Пожарната, е извършването на аварийно-спасителни дейности, което включва спасяването на хора при бедствия, аварии, катастрофи и др.

 

Обаждайки се на телефон 112, хората винаги могат да разчитат на помощта на огнеборците при:

 

– възникване на пожари,

– пътнотранспортни произшествия,

– аварии свързани с изтичане и/или разливане на опасни вещества,

– наводняване на частни и обществени сгради.

 

Структурите на Главна дирекция „ПБЗН” са готови да оказват помощ и при отстраняване на паднали дървета и опасни конструкции, спасяване на хора от високи сгради, а също така и при тежки зимни условия по пътищата.

Използвайки повода, отправяме апел към всички граждани, да спазват противопожарните правила, като не допускат небрежност при боравене с огъня и спазват забраните за палене. Нека със своите дела да даваме пример на нашите деца и възпитаваме у тях чувство за отговорност и дълг.

 

Във връзка с празника, РСПБЗН – Берковица:

 

1. Обявява „Ден на отворени врати” – всеки ден от 09:30 до 12:00ч. на 10, 11, 12, 13 и 14.09.2012г. и организира приемна за граждани на адрес: гр.Берковица, ул. „Антон Страшимиров” №2, ет.2, ст.2, тел.: 0953/80-160.

 

2. Провежда демонстрация на ПП техника и елементи от „пожаро-приложен спорт” пред деца от детските градини, в двора на РСПБЗН – Берковица на 12.09.2012г. от 10:00ч.

 

3. Провежда демонстрация на ПП техника в ДДМУИ – Берковица на 13.09.2012г. от 10:00ч.

 Ръководството на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, поздравява своите служители и всички, които са съпричастни към високохуманната ни професия, като им пожелава здраве и успехи в личния живот и на работното място.

 От Ръководство на РСПБЗН

гр.Берковица

 

 

 

Вашият коментар