Спорт

СПОРТЕН КЛУБ ПО ОРИЕНТИРАНЕ – „БЕРКОВИЦА – 2000“

Стефка Станкова – 0884 88 42 05,
Ангел Пешев – 0879 856 949
angelberk71@abv.bg

Ориентирането като спорт започва своето развитие през 1897г в Норвегия
Първоначално като военен спорт, а по – късно за всички възрастови групи и слоеве от населението. В България започва развитието си през 1954г. като туристическо ориентиране . В Берковица клубът по ориентиране е създаден към ТД „Берковски балкан“ през 1961г. като част от системата на БТС. Провежда активна дейност до началото на прехода, като през 1993г. преустановява спортните мероприятия. През този период Берковския клуб по ориентиране е подготвил десетки медалисти от окръжни, зонални и държавни първенства, като в град Берковица и околностите са се провеждали състезания по ориентиране за купа „Металик“, по ски – ориентиране за купа „Стара планина“, държавно първенство по нощно ориентиране и много окръжни и градски първенства. След прекъсване в периода 1993г – 1999г., през 2000г.
Истатко Минчев, дългогодишен треньор и секретар на ТД „ Берковски балкан“ възобновява ориентирането в Берковица, като регистрира Спортен Клуб по Ориентиране „ БЕРКОВИЦА – 2000“ и възобновява членството му в Българска Федерация Ориентиране. С подкрепата на Община Берковица СКО „Берковица – 2000“ редовно взема участие в състезания от календара на Българска Федерация Ориентиране.
Днес, двадесет години по – късно приемниците и последователи на Истатко Минчев, състезатели и треньори на обновения Спортен Клуб по Ориентиране Берковица, продължават своята спортно – състезателна дейност.