АКТУАЛНО

СРЕЩА – ДИСКУСИЯ НА ТЕМА „ПЛАЩАНИЯ ЗА ЕКОСИСТЕМНИТЕ УСЛУГИ И ПОЛЗИТЕ ОТ ТЯХ. СХЕМА ЗА ТУРИЗЪМ В ЗСП“

WWF – България проведе среща-дискусия на тема “Плащания за екосистените услуги и позлите от тях. Схема за туризъм в ЗСП” на територията на Западна Стара планина (Общини Берковица, Г. Дамяново, Чипровци и Чупрене). Присъства и представител от Община Вършец. Срещата се състоя в сградата на Община Берковица – заседателната зала на общински съвет. Кметът на Община Берковица в ролята си на домакин приветства всички присъстващи с добре дошли. Участниците в срещата се запознаха и обсъдиха добрите примери, касаещи местните общности при въвеждането на плащания за екосистемните услуги – ПЕС (Payments for Ecosystem Services – PES). Не на последно място те бяха запознати и с планираното въвеждане и допълнителните възможности за развитие за местната общност при създаването и внедряването на икономически инструменти за опазване на екосистемите на територията на Западна Стара планина.

Стана ясно, че целта на проект „Да свържем опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони“ е да се спомогне за устойчивото развитие на зони с висока екологична стойност в България. WWF е една от шестте партньорски организации в България, която отговаря за компонент „Плащания за екосистемни услуги“. Задачата им е да насърчат подхода към екосистемните услуги в рамките на проекта, както и да оценят екосистемните услуги в пилотни зони и да предложат схеми за плащания за тях.

Проектът като цяло се стреми към включване на целите, свързани с опазването на природата, в политическия, икономическия и социалния обществен дневен ред на България. Ще се покаже как по-слабо развитите селски райони могат да подобрят статута си чрез насърчаването на устойчиво развитие. Също така ще се предоставят ефективни инструменти и механизми за управление на потенциални конфликти между екологични и стопански фактори.WWF ще се стреми към намиране на устойчиви решения за финансиране на управлението на биологичното разнообразие чрез остойностяване на екосистемните услуги, изпиване на модели за въвеждане на доброволни вноски при използване на защитени зони, както и осигуряване на капацитет на администрациите на природните паркове, които да прилагат новите модели за насърчаване и подпомагане на развитието на стопански дейности в подкрепа на биологичното разнообразие.

Последващи  стъпки за екипа на WWF по проекта ще са избор и остойностяване на подходящи екосистемни услуги.Изгорвени са доклади за трите пилотни зони, в които се работи: природен парк „Врачански Балкан“, природен парк „Българка“ и защитена зона „Западна Стара планина“.Ще се определят всички съществуващи схеми за плащания за екосистемни услуги (ПЕС) в България и ще разработят критерии за избор на минимум пет основни схеми за ПЕС. Ще се разработят и методология за изчисляване на избраните схеми за ПЕС.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-70-00-494 (09) от 06.06.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 128,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Дом за стари хора - Берковица (8) Кмет на Община Берковица (39) МИГ Берковица и Годеч (14) НЧ "Иван Вазов - 1872" (8) Образование (41) Община Берковица (439) Общинска администрация-Берковица (57) Общински съвет-Берковица (25) Обява (23) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (17) велислав захариев (8) дневен ред (12) заповед (14) заповеди на кмета (23) избори (10) избори за Народно събрание (9) кмет берковица (8) кмет община берковица (14) конкурс (12) културни забележителности (17) музеен комплекс - Берковица (17) общинска администрация (55) общински съвет - берковица (8) обява община берковица (8) обявление (77) обявление отдел СУТ (13) основни училища (8) отдел строителство (22) поздравителен адрес (21) проект (12) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (11) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (9) съобщение (10) туризъм (32) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Велислав Захариев Вицешампион
Актуални Новини

ВЕЛИСЛАВ ЗАХАРИЕВ СТАНА ВИЦЕШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ ПО КЛАСИЧЕСКИ ШАХМАТ ЗА 2023 г. В ГРУПАТА НА 8-ГОДИШНИТЕ

От 2.06.23 г. до 8.06.2023 г., в курортния град Приморско се проведоха държавните индивидуални първенства по класически шахмат за момчета

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СПИСЪК НА ДОПУСНАТИТЕ КАНДИДАТИ ДО СЪБЕСЕДВАНЕ ЗА ДЛЪЖНОСТ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ В „ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ С УВРЕЖДАНИЯ – ГР. БЕРКОВИЦА”

Въз основа на представените документи Комисията, назначена със Заповед № РД-15-351/07.06.2023 г. на кмета на Община Берковица, по проект №BG05M9OP001-2.019-0019

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

УВЕДОМЛЕНИЕ

Областно пътно управление – Монтана уведомява, че от утре, 10 юни 2023 година, се възстановява движението на камиони над 10

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.