Актуални Новини

СРЕЩА НА БИБЛИОТЕЧНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

IMG_20170330_102549На 29 и 30 март, регионална библиотека „Христо Смирненски ”, гр.Плевен беше  домакин на среща за библиотечни специалисти от районите:  Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Всеки район беше представен от трима библиотечни специалисти. Библиотекарят в библиотека „Йордан Радичков” Т. Попова взе участие в обучителния семинар, който разисква въпроса за визуалната грамотност: Основни умения и инструменти за съвременния библиотекар. Целта е да се повиши разбирането за значението и мястото на визуалната грамотност в съвременното общество и библиотеката, като част от това общество.

Водещият на събитието Динка Х. Спировска-Велева, е  преподавател с над 20 години професионален опит и академична дейност. Като доскоро тя е била част от академичният състав в Американски университет в България. Образованието си получава в университета Сиракуза, щата Ню Йорк, където изучава визуална комуникация, фотография, графичен дизайн, приложни изкуства и писане. Спировска насърчава мулти-дисциплинарният подход, като и учението през целия живот.

Инициативата е подкрепена и финансирана от Фондация “Глобални библиотеки”. Тя  помага на библиотеките да се развиват като значими местни средища за информация, комуникация, обучение, знания и културна дейност. Библиотеките формират активна мрежа, която съдейства за приобщаване на българските граждани към глобалното информационно общество, с цел, лесен и равнопоставен достъп до информация, знание и комуникации.