Актуални Новини

СРЕЩА С ПРЕЗИДЕНТА

 Президентът Росен Плевнелиев,  прие на „Дондуков“ 2 ръководството на Националното сдружение на общините в Република България. На срещата с председателя на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов, заместник-председателите на Сдружението Димитранка Каменова и Красимир Мирев и с изпълнителния директор Гинка Чавдарова държавният глава е заявил  съпричастността на президентската институция с каузата на българските общини, които винаги са били добър партньор на държавните институции. „Чувствам като свои проблемите на местните власти и президентската институция ще бъде и занапред партньор на общините за решаването на техните проблеми“, подчерта президентът по време на срещата.

Пред държавния глава представителите на местните власти са обявили, че очакват Законът за държавния бюджет за 2014 година да „демонстрира различно отношение към общините“, като бъдат намерени форми за допълнително финансиране на местните бюджети. Ръководството на НСОРБ е призовало за реална децентрализация и за преустановяване на подхода, при който с промени в нормативните актове на общините се прехвърлят задължения, без да е налице необходимото финансиране за тяхното изпълнение. 

Представителите на местното самоуправление апелираха също така през следващия програмен период след 2014 г. да бъде осигурен достъп на всички населени места до европейско финансиране. Това може да се случи с промяна на дефиницията за „селски район“ в Програмата за развитие на селските райони в периода 2014-2020 година. По думите на председателя на УС на НСОРБ Тодор Попов, по този начин повече от 1600 села с над половин милион души население ще получат нови възможности за развитие при липса на инвестиции.

 Президентската институция и Националното сдружение на общините се договориха да взаимодействат тясно по отношение на законодателните инициативи, които засягат развитието на местните власти. /president.bg/