Актуални Новини, Новини

СРЕЩУ ТОРМОЗА – КЛЮЧ КЪМ УЧИЛИЩЕ БЕЗ СТРАХ

Казват, че бялото е цветът на мира и духовността, розовото пък било цветът на щастието, но за да има щастие трябва да има толерантност, съпричастност, емпатия и приемане.

Водени от желанието си да развием тези качества в нашите възпитаници, всяка година последната сряда на месец февруари, ние от ОУ „Г. С. Раковски“, с. Бързия отбелязваме Световния ден за борба с тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“. Ние казахме своето категорично „НЕ” на насилието в училище и заявихме своята съпричастност към жертвите на подобно деяние.

350 розови лентички с надпис „Не на тормоза в училище“, „Не на тормоза, но не за ден“ и „Нека всички да бъдем приятели“ сложиха ученици и педагози.  Те показаха своята ангажираност към темата и съпричастност към учениците, които са обект на тормоз в училище.

Днешният ден в ОУ „Г. С. Раковски“ – Бързия започна с беседа в първия учебен час за Международния ден за борба с тормоза в училище и за необходимостта от толерантност и разбирателство.  В следобедната смяна подобни срещи и разговори имаше и в началния курс, като всяко дете взе голямо розово сърце с послание и изрази солидарност към децата, обект на насилие в училище.   Проведени бяха и две игри сред подрастващите: Нашите стъпки към толерантност и Решаваме конфликт без насилие. Целта на игрите е учениците да осмислят проблема за насилието в училище и да придобият увереност за реакция срещу насилието.

2В беседи и разговори учители и ученици обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затвaряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Директорът на учебното заведение г-жа Анна Рангелова изрази удовлетвореността си от ентусиазма и инициативността на учениците и тяхната активност при реализиране на кампанията.

„ДЕЦАТА, ЛИШЕНИ ОТ ЕМОЦИОНАЛНАТА ХРАНА, НА КОЯТО СА ИМАЛИ ПРАВО, ЧЕСТО НАМИРАТ ЕДИНСТВЕН НАЧИН ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ ЧРЕЗ НАСИЛИЕ. ЕДИНСТВЕНАТА ПЪТЕКА, ОСТАНАЛА ОТВОРЕНА ЗА ТЯХ, Е РАЗРУШАВАНЕТО НА СОЦИАЛНИЯ РЕД, ЧИИТО ЖЕРТВИ СА.

ИЗРАСТВАЛИ КАТО ДЕЦА БЕЗ ЛЮБОВ, ТЕ ЩЕ СВЪРШАТ КАТО ВЪЗРАСТНИ ПЪЛНИ С ОМРАЗА.” – РЕНЕ ШПИЦ (1965)

Вярваме и даваме своята лепта, образовайки и инвестирайки в новото поколение, защото обичаме това, което правим!