Актуални Новини

СТАРИ ПУШКИ ГЪРМЯХА В ПАМЕТ НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ

d79082bf91b8a88b6f0992941b533002Изстрели на ловни пушки, някои на повече от век, отбелязаха край Берковица наближаващата 90 годишнина от рождението на големия български писател и запален ловец Йордан Радичков.

Пукотевицата под Северозападния Балкан бе част от традиционния вече конкурс „Старата пушка”, който се организира от Ловно-рибарското сдружение „Сокол” – Берковица и със съдействието на Община Берковица.

В местността „Кършията” край село Гаганица се събраха близо 30 любители на старинните ловни оръжия и показаха уникални експонати, e0ada9791026a3838ab336dfe3be3302гордост за всеки световен музей. Най-старото оръжие бе шотландска викторианска пушка „Алекс Мартин” от края на 19 век, собственост на Димитър Джендов от София. А като най-екстравагантна бе отличена пушка „Винченцо Бернардели” с пълнител от 1949 г. на Стоян Ангелов от Берковица.

„Старите оръжия са не само красиви – истински произведения на изкуството, но и много добри въпреки възрастта си и точни оръжия. И това бе доказано от собствениците им в стрелба по панички”, каза секретарят на ЛРС „Сокол” Стоян Ангелов.

Сред най-добрите стрелци бе Петър Петков от Монтана, който гърмя с легендарната ИЖ -27. А за най-млад участник в състезанието бе награден 6 годишният Велислав Шейнов с баща и майка ловци. Специална купа на името на Йордан Радичков бе връчена на Любомир Георгиев – председател на берковското ловно сдружение, което навършва 125 години дейност.

В чест на големия разказвач, летописец на Северозапада и легендите му Йордан Радичков , който през октомври щеше да навърши 90 години, ловците в родния му край готвят още изяви, сред които са и ловни излети по местата, където той е крачил с пушка и приятели.

 

Източник: https://www.trud.bg