Актуални Новини, Новини

СТАРТИРАХА СЪБИТИЯТА ПО ПОВОД 91 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЙОРДАН РАДИЧКОВ

На 23.10.2020 година стартираха събитията от програмата на новата национална литературна награда „Йордан Радичков“. Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова бе специален гост на празника. Сред присъстващите бяха и зам.-кметът на Община Берковица Спаска Георгиева, семейство Радичкови, авторите Деян Енев, Велина Минкова, служители на Общинска администрация – Берковица, граждани.

Празникът започна с откриването на книжен базар с книгите на отличените автори, както и с изложба с документални фотографии от пътуването на Йордан Радичков в Сибир. Изложбата разказва за пътуванията на Йордан Радичков из сибирските земи през 1963 година, когато писателят прекарва месеци в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков. Най-известният сборник с новели на автора „Спомени за коне“ бе представен от Горан Атанасов. Той развълнува всички присъстващи, като представи накратко трите новели в него „Таралеж“ ,  „Страх“ и един от най-запомнящите се текстове на автора – „Спомени за коне“, дал име на сборника. Сборникът събира в себе си истории за автора Емилиян Станев, за духове и нашествието на великия китайски народ по целия свят. В него Радичков успява да побере всички герои, които населяват цялото му творчество и да обърне поглед към своето детство. Авторът за първи път задълбочено разказва тук за истинския случай, при който като дете онемява.

Гвоздеят на програмата от дебютната национална литературна награда „Йордан Радичков“ е днес, 24 октомври, рождения ден на Йордан Радичков, когато ще  бъде присъдена голямата награда за сборник с разкази. Тя ще бъде връчена от председателя на тазгодишното жури Георги Господинов.

watermarked-DSC03564watermarked-DSC03581watermarked-DSC03535