Актуални Новини, Новини

“СЪДИЯ СЛЕД ИГОТО” – ФИЛМ ЗА НЕПОЗНАТИЯ ВАЗОВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В БЕРКОВИЦА

"СЪДИЯ СЛЕД ИГОТО" - ФИЛМ ЗА НЕПОЗНАТИЯ ВАЗОВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В БЕРКОВИЦА

На 18 май (сряда) 2022 година, от 15:00 часа в голям салон на НЧ “Иван Вазов – 1872” – Берковица, ще бъде представен „Съдия след игото“ – филм за непознатия Вазов. Публиката ще има възможност да се срещне с режисьора и оператора на филма, които ще разкрият интересни факти за идеята, реализацията му и снимачния процес.
Новият български документален филм „Съдия след игото“ на режисьора Мартин Геновски, ще ни покаже една непозната история за Иван Вазов, а лентата вече е с две номинации „Васил Гендов 2022“. Категориите са „Документален филм“ и „Документален дебют“. Целият филм е реализиран в Берковица и околностите едва за три месеца. Основната част с игралните възстановки е заснета за около една седмица,
Анотация: България току-що се е освободила от петвековен мрак. Младата държава има нужда от млади държавници – хора умни и способни. Иван Вазов все още е далеч от титлата „народен поет” и все още не е написал „Под игото” и „Епопея на забравените”. Той е само на 29, когато става първият съдия на Берковица. В балканското градче се раждат някои от най-красивите му творби, избухва и умира една любов. А съдебните решения на съдията без юридическо образование и опит се превръщат в първите забавни легенди на едва зараждащото се българско правосъдие.
„Съдия след игото” е филм за непознатия Вазов.
ЕКИП:
Режисьор: Мартин Геновски
Сценарист: Силвия Недкова
Изпълнителен продуцент: Цветан Недков
Художник: Бояна Бъчварова
Композитор: Цветослав Тошев
Участват: Асен Кобиларов, Миглена Бохеми Везирова, Жори Руменов
Продуцент: БНТ

ФИЛМЪТ Е РЕАЛИЗИРАН СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА