Актуални Новини, Новини

СЪХРАНЯВАМЕ НАРОДНАТА ПАМЕТ. ВАСИЛ ЛЕВСКИ – 147 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ

“Аз съм посветил себе си на отечеството си още от 61-о (от 1861-о лето), да му служа до смърт и да работя по народната воля.”

 (Васил Левски)

Levski3Ученици и учители от ОУ „Г. С. Раковски“, с. Бързия сведоха глави пред паметта на Васил Левски. Макар и всяка година някои факти да се повтарят, децата и техните преподаватели откриват по нещо ново за Апостола, сякаш наистина си доказват неговата велика мисъл „Ние сме във времето и то е в нас!“

Във фоайето на училището учениците изгледаха филм, посветен на живота и делото на Дякона, представен от А. Тодорова, преподавател по история и цивилизации и география и икономика. Идеите на Апостола се превърнаха в духовен мост между минало, настояще и бъдеще. На Левски бяха посветени и презентации за часа на класа под надслов „По стъпките на Апостола“. Достойните възпитаници на училището, заедно с преподавателите по български език и литература В. Михайлова и Н. Иванова, изработиха табло за Васил Левски под надслов: „147 години безсмъртие“.

Levski2Всъщност Левски – това е първият урок по свобода, по родолюбие за подрастващите. Разказът за Левски започва с разказа за Свободата – какво представлява тя и какви жертви са нужни, за да бъде човек свободен. В началото децата трудно осъзнават това понятие, на практика. Ако трябва да сме откровени, не всички от нас, възрастните, разбират правилно и схващат какво всъщност означава Свободата. Но това да го обясниш на едно дете, е много вълнуващо.

В ОУ „Г. С. Раковски“ родолюбивият дух, който се разпалва у децата, не е само на 19 февруари, а всеки ден. Те се учат да съхраняват народната памет и затова заветите на Апостола са още живи… и се пазят в съзнанието и сърцето им. Духът му живее във всеки един от нас. Поклон пред делото на Апостола на българската свобода!