Актуални Новини

С ГОЛЯМ КОНЦЕРТ НЧ „ИВАН ВАЗОВ-1872“ – БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ 145-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

IMG_7269С бoгaтa пpaзничнa пpoгpaмa бe oтбeлязaн 145-гoдишният юбилeй нa НЧ “Иван Вазов – 1872” в Берковица. Големият салон на читалището се препълни с хора, кoитo yвaжихa гoдишнинaтa и подкрепиха самодейците, наслаждавайки се на техните изпълнения.

Пpaзникa yвaжихa народният представител д-р Илиян Тимчев, председателят на ОбС Иван Иванов, кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов и неговия екип, общински съветници, служители, кметове на населени места, педагози и общественици.

IMG_7274IMG_7275Кметът инж. Доцов поздрави самодейците и ръководството на читалището с думите: „Днес Берковица празнува един от своите духовни празници. Според философите дали празниците на държавността са по-важни или празника на духа, надделява извода, че без българския дух, без образованието, без читалищната дейност и без християнската вяра сигурно нямаше да има официални празници на държавността. Така, че днес празнуваме един от тези три символа на българския дух – читалище, образование и църква, а именно 145 години от създаване на берковското читалище…..

Днес ние се гордеем с успехите на нашите състави, гордеем се с успехите на нашите певци, нашите музиканти, с успехите на танцьорите, с успехите на учениците в различните школи към НЧ „Иван Вазов-1872“. Днес ние сме длъжни да кажем нашето „Благодаря“ на всички тях за успехите, които постигат на наши и международни сцени. В днешния ден ние трябва да отбележим, че Берковица продължава да се утвърждава като духовен и културен център и именно без тази работа на читалището нямаше да можем да правим тази оценка. Ние се гордеем и с фестивалите, които провеждаме под ръководството и организацията на нашето читалище – това са 25-годишния юбилей на „Лачени обувки“, това е поредното издание на фестивала „Балканът пее и танцува“ – фолклорният фестивал, който е започнал преди около 80 години, това ще бъде и новият фестивал, който организираме за първи път тази година – фестивала на духовите оркестри. Това са успехите, които вдигат сомочувствието на всички нас и на мен включително като кмет на общината, и ставаме по горди, че Берковица го има всичко това“.

Народният представител д-р Илиян Тимчев също поднесе поздравителен адрес от свое име и от името на парламентарната група „БСП за България“. С Решение 77 от 4 май 2017 г. на настоятелството на НЧ „Иван Вазов-1872“ бяха наградени с грамоти и плакети за дългогодишна, активна читалищна дейност: Румян Горков-председател на читалищното настоятелство, Димитър Христов – председател на читалищното настоятелство, Мария Иванова – дългогодишен секретар и председател на читалищното настоятелство, Никола Василев -секретар, Красимир Георгиев – директор на музикалната школа към читалището и ръководител на Берковската духова музика, Добринка Василева – преподавател в музикалната школа и Йорданка Братанова – художествен ръководител на група „Сладък спомен“ и дългоготишен член на читалищното настоятелсто.

НЧ „Иван Вазов-1872“- Берковица е създадено от млади учители и будни българи в далечната 1872 година и има значим принос в развитието на духовността и културата на берковчани за разпространение на знания, за зараждане на библиотечното, театралното и музикалното дело в града и региона. Основателите му Николай Доганов, Сотир Андреев и спомоществователите Хаджи Петър Хаджиилиев и Архимандрит Антим са го нарекли „Будощност“. По късно е преименувано в „Развитие“, а през 1950 г. с указ на Народното събрание получава името „Иван Вазов“. В своята вече 145-годишна история читалището поддържа отношение на сътрудничество и координация с държавни и общински органи и организации. В главната му цел да развива и обогатява културния живот на населението са оставили следи стотици служители, любители, професионални творци, стотици са и хората, развили творческите си заложби тук. Приобщаването му към ценностите, традициите и обичаите, винаги е било и ще остане движещата сила в читалищната дейност. Днес в НЧ „Иван Вазов-1872“ има над 400 деца и самодейци, които се развиват в различни области на изкуството.