Актуални Новини, Новини

С ПОДНАСЯНЕ НА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ХРИСТО БОТЕВ БЕРКОВИЦА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА РЕВОЛЮЦИОНЕРА И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

БЕРКОВИЦА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ХРИСТО БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Днес почитаме паметта на гениалния поет и страстен патриот Христо Ботев. 145 години от деня, в който надеждата на поета да запали искрата в сърцата на родолюбивите българи и да ги поведе в битка за освобождение на България угасва. Покосен е от куршум след тежък бой във Врачанския Балкан.

С поднасяне на цветя пред паметника на Христо Ботев в Берковица Деян Еленков – Председател на Общински съвет – Берковица, Гергана Антонова – Зам. –кмет на Община Берковица, Атанас Георгиев – Зам- кмет на Община Берковица, Горан Атанасов – Общински съветник, служители от Общинска администрация – Берковица, директори, учители и ученици, родолюбиви граждани почетоха паметта на революционера и на загиналите за свободата на България.

В знак на признателност пред делото на поета революционер, точно в 12:00 часа, зазвучаха сирените и присъстващите сведоха глави и запазиха мълчание.

Христо Ботев е ревностен пазител на националните идеи. Той оставя трайна следа в предосвобожденската история на България, отпечатък на родния ни литературен небосклон с пропито си с непримиримост и жажда за свобода слово, а революционното му дело пробужда хиляди българи в ония размирни времена да имат смелостта да защитават своя род и родина. Превръща се в икона за българите и в национален символ.

Творчеството му живее в сърцата на всички родолюбци и патриоти. Няма българин, които да не се е докоснал до гениалните му стихотворения – „Майце си”, „На прощаване”, „До моето първо либе”, „Хайдути”, „Хаджи Димитър”, „Обесването на Васил Левски”.

watermarked-DSC07015watermarked-DSC07018watermarked-DSC07003