Актуални Новини

С ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ БЕРКОВИЦА ОТБЕЛЯЗА 24 МАЙ

IMG_2114Стотици ученици, културни и просветни дейци се включиха в празничния концерт по случай 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството започна с приветствие на кмета на Община Берковица инж. Милчо Доцов, който поздрави всички просветни и културни дейци. Празничната програма включваше участие на деца от всички детски градини и училища.

На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий. През 1851 IMG_2119година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. 11 май по стар стил и 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Сведения за честването на този ден като празник на българската просвета има още през XII век. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България.

IMG_212024 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни – 165 години. По време на най-значимата си мисия – Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.