Актуални Новини

ТАЗИ СЪБОТА ЗАПОЧВА МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ “БАЛКАНЪТ ПЕЕ И ТАНЦУВА”

Тази събота и неделя в Берковица ще се проведе традиционният фолклорен фестивал „Балканът пее и танцува“. Надиграването и надпяването ще се проведе в Градската градина от 10:30 часа. Участниците, които тази година ще бъдат над 800,  ще дефилират в центъра на Берковица. Състави от цялата страна и от Община Берковица ще покажат уменията си в областта на танцовото и песенно, фолклорно изкуство. Гости от Македония и областите Видин, София, Плевен, Враца, Монтана и Ловеч ще представят автентичен, обработен и градски фолклор. Фестивалът и тази година  е част от празничната програма на Берковица за  8 септември-Рождество на Пресвета Богородица.

Проявата ще премине в осем раздела: Градски фолклор – стари градски песни, показ на градски костюми; Духови, жанрови  и  сватбарски оркестри; Фолклорно танцово изкуство; Народни песни; Народни обичаи, легенди, гатанки; Показ на народни  носии; Фолклор на етнически групи; Обработен фолклор. Целта на проявата е съхранението и популяризирането на българския фолклор- градски, автентичен и обработен.

Целта  на  фолклорния фестивал е да се стимулира интереса към традициите, културно-историческото и фолклорно наследство в регионален, национален и международен аспект.

За 59-ти път Берковица ще е домакин на фолклорния фестивал, който е един от най-старите в България. Неговото начало е през 1936 година, като събор-надпяване на съставите от Берковска околия. Провежда се до 1978 година и се възстановява като фолклорен празник през 2002 година. От 2005 година участват състави и от чужбина. През дните на фестивала фолклорните групи представят: градски фолклор – стари градски песни, показ на градски костюми, духови, жанрови и сватбарски оркестри; фолклорно танцово изкуство, народни песни, народни обичаи, легенди, показ на народни носии, фолклор на етнически групи, обработен фолклор. Ежегодно във фестивала показват своя талант и традиции самодейни състави от цялата страна и чужбина.

Община Берковица кани всички жители и гости да станат част от празника!

Заповядайте на 2 и 3 септември от 10:30 часа в Градската градина!