Актуални Новини, Новини

ТЕОДОРА СТАМЕНОВА – ПОРЕДНАТА ГОРДОСТ НА БЕРКОВИЦА

Теодора е на 19 години, родом от град Берковица. Възпитаничка е на Първо основно училище „Н. Й. Вапцаров“, гр. Берковица, като в момента е студентка по „Политология“ в Университета за национално и световно стопанство. Тя е част от Международната награда на херцога на Единбург. За втора поредна година  участва и в доброволческата кампания операция „Плюшено мече“, която чрез дарения на добри и съвестни българи, връща усмивките на деца и възрастни в неравностойно положение по време на коледните и новогодишните празници.

От началото на месец декември Теодора е част от екипа на Българските младежки делегати  към ООН – в поднаправлението Връзки с обществеността. Тя се срещна лично с кмета на Община Берковица Димитранка Каменова, като й разказа за същността на нейната работа, за целите на програмата и визията й. Основната мисия на младежките делегати е да бъдат мост между младите хора в България и институциите, както на национално, така и на международно ниво. Това се осъществява чрез провеждане на постоянни срещи с младите хора в страната и запитвания сред тях с цел идентифициране на техните основни проблеми и потребности. Българското правителство, в лицето на Министерство на външните работи и Българското представителство в ООН, разпознава програмата „Български младежки делегати към ООН“ като легитимния глас на млади хора в България. По този начин двама български младежи всяка година участват в процеса на взимане на решения на най-високо международно равнище и осъществяват на практика младежкото включване в създаването на политиките и стратегиите, засягащи младите хора. На провелато се на 11.01.2021 година онлайн събитие във фейсбук страницата на програмата , тазгодишните младежки делегати, Тодор Рогошев и Кристиана Стоянова,  представиха своите приоритети и цели за 2021 година.  Свобода, толерантност, сътрудничество, уважение, отговорност – това са основните ценности и основата, на която се изгражда дейността на младежките делегати и гарантират устойчивост на Програмата.

По време на срещата г-жа Каменова изрази своето възхищение от постиженията, таланта и интелекта на момичето. С гордост я поздрави за нейните успехи, като й пожела вратата на успеха да бъде широко отворена за нея и да я води към усъвършенстване и просперитет.