Актуални Новини

ТРЕТИ СЕВЕРОЗАПАДЕН ФЕСТИВАЛ НА ДУХОВАТА МУЗИКА

IMG_4572Грандиозен Северозападен фестивал на духовата музика завладя Берковица на 7 септември. Третото издание на БДМ ФЕСТ събра хиляди на площад „Йордан Радичков“ в града под Ком.

Началото на събитие бе дадено с дефиле на участниците, което премина през центъра на града. Духовите оркестри внесоха настроение и пъстрота, дори и в най-малките жители и гости на град Берковица.

Културното събитие бе открито от зам.-кметът на Община Берковица г-н Радослав Найденов, който поздрави всички участници, гости и жители на града.

5 оркестъра участваха в конкурсната част на БДМ Феста. Тричленно жури с председател Силви Сливенов, музикален редактор в радио Видин, и членове Георги Красимиров (Герасим), представител на Берковската духова музика и Калоян Бакалов – представител на радио Веселина. Журито оценяваше участниците за музикалност, виртуозност, артистичност и атрактивност. Победител стана духовият оркестър „Заедно“ от град Троян. Журито присъди три втори места – Младежки духов оркестър „Берковица“, духовият оркестър от село Литаково и духовият оркестър „Монт мюзик“ – Монтана, а на трето място се класира Духов оркестър „Здравец“ – с. Замфирово. Организаторите на фестивала – Берковската духова музика и Община Берковица са убедени, че събитието продължава да затвърждава традициите на този край в областта на духовите оркестри и спомага за развитие образа на Община Берковица като дестинация за културен туризъм. Идеята за организирането на БДМ-Фест е на кмета на общината инж. Милчо Доцов, който твърдо е решен да го превърне в традиция за града. И тъй като българите са весел народ – всички в Берковица се веселиха по „балкански“ – с много музика и вкусна храна.

Събитието е част от празничната програма на града под Ком. Специални гости на Третия северозападен фестивал на духовата музика бяха Годжи от Ку-Ку Бенд и оркестър Тимочани, Сърбия.

И накрая ще завършим с думите на нашия ненадминат класик на българската литература Йордан Радичков от сборника му с разкази  „Свирепо настроение“ : „Духова музика има, откакто свет светува, и нея никой не може да я закрие. Ако може да се закрие една държава, то и духовата музика тогава може да се закрие.“