Актуални Новини

ТРЕТО ОУ „ИВАН ВАЗОВ“ НА 50 ГОДИНИ

dav

dav

Трето ОУ „Иван Вазов“ навърши 50 години. На 23 май 2019 г. салонът на НЧ “Иван Вазов-1872“ събра настоящи и бивши учители, ученици, родители, директори и приятели на това училище, което вече половин век е сред най-престижните в общината.

Заедно на сцената, зад кулисите и в залата съпреживяхме възхищението от изявите на възпитаници от всички поколения, споделихме чувствата на обич, благодарност и гордост от това, че традицията е жива и дава гаранции за успешно развитие на прага на новите 50 години през 21. век.

dig

dig

Така започва историята на едно училище. История, продължаваща вече над 50 години.

Половин век, съхранил в себе си трепетите и вълненията, тревогите и разочарованията, радостите и копнежите на стотиците деца, преминали през класните стаи на Трето училище  „Иван Вазов“ в град Берковица. Създадено преди 50 години, то бързо определя своята основна роля на крепител на българския дух и културни традиции.

В него децата слушат „бащината“ реч,  четат и пишат българското слово, докосват се до литературното творчество на Ботев и Вазов, до приказното богатство и самобитност на българския фолклор. През всичките тези години са минали учители, директори и деца, дарили частица любов от себе си, за да се създаде този дух, тази приятелска атмосфера в училището, която привлича много деца. Всеки ден стотици ученици продължават да огласят класните стаи, коридорите и двора.

Официални гости на събитието бяха кметът на Община Берковица инж. Милчо Доцов, народният представител д-р Илиян Тимчев, Зам.-областният управител г-н Цветко Цветков, кметът на Община Монтана Златко Живков, зам.-кметовете Радослав Найденов и Биляна Тодорова, представители на РУО Монтана, ДСП-Берковица, директори на училища и детски градини и др.

Много мили думи, пожелания, поздрави и подаръци получи директорът на училището г-жа Ваня Младенова.

Да! Училището е надхвърлило първоначалната си роля, като се е превърнало в мост между поколенията, свързващо ни навеки с великото дело на Светите братя Кирил и Методий.

Да пребъде!