Актуални Новини

ТРОЯНСКА КЕРАМИКА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ

IMG_7859Авторска изложба керамика бе открита на 6 юли в Етнографския музей в Берковица. Произведенията са на Николай Йовков, трето поколение керамик и дъщеря му Ралица Йовкова, четвърто поколение керамик.  Посетителите имаха възможност да видят прекрасните им творби.

И двамата имат свой собствен стил, признати са не само у нас, но и в чужбина. С тяхната изложба Етнографският музей в Берковица обогатява предлаганото за посетителите в началото на активния туристически сезон. На изложбата присъстваше само Николай Йовков  със съпругата си, които за шеста поредна година посещават града под IMG_7847Ком,  който много харесват. Семейството твърди, че жителите на Берковица са много мили и гостоприемни. Г-н Йовков разказа, че тази година в изработките си е включил и синята гама, а в момента прави над метър глинени делви, които ще бъдат поставени на открито в Троян. Това ще е по случай годишнина от обявяването на Троян за град. Творецът  сподели, че дъщеря му Ралица, която не присъстваше на изложбата, е много заета и съжалява, че не може да посети този красив град. Николай Йовков с гордост заяви, че и неговите две внучки също ще продължат традицията на фамилията.

IMG_7862Изработените от крехките женски ръце на Ралица Йовкова керамични предмети, смайваха с красотата на форми и багри и бързо намериха купувачи сред ценителите на това изкуство, което в планинския град има много. Ралица продължава да преоткрива традицията, защото тя е част от нея. Някои от посетителите на изложбата пък заложиха на традиционната керамика.

И така години традицията продължава в една прочута троянска фамилия, а мирисът на глина стои в началото на това българско изкуство…