Актуални Новини

ТРОЯНСКА КЕРАМИКА В ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ

IMG_2442Авторска изложба керамика бе открита на 2 юли в Етнографския музей в Берковица. Произведенията са на Николай Йовков, трето поколение керамик и дъщеря му Ралица Йовкова, четвърто поколение керамик.  Посетителите имаха възможност да видят прекрасните им творби.

IMG_2443И двамата имат свой собствен стил, признати са не само у нас, но и в чужбина. С тяхната изложба Етнографският музей в Берковица обогатява предлаганото за посетителите в началото на активния туристически сезон. На изложбата присъстваше само Ралица Йовкова със своето семейство и съпругата на Николай, които за четвърта поредна година посещават града под Ком,  който много харесват. Изработените от крехките женски ръце керамични предмети, смайваха с красотата на форми и багри и бързо намериха купувачи сред ценителите на това изкуство, което в планинския град има много. Ралица продължава да преоткрива традицията, защото тя е част от нея.
Така традицията продължава в една прочута троянска фамилия, а мирисът на глина стои в началото на това българско изкуство…