Актуални Новини, Новини

ТУРНИРЪТ „СТАРАТА ПУШКА“ СЕ ПРОВЕДЕ ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА

За седма поредна година в град Берковица, по случай 126 години от създаването на СЛРД „Сокол“ гр. Берковица и 125 години от издаването на първото ловно списание „Ловецъ“ (1 август 1895 г.), на 1 август 2020 г. се проведе традиционният турнир „Старата пушка“. На събитието присъстваха приятели, ловци, притежатели и ценители на старинното ловно оръжие и за поредна година затвърдиха традициите, единството и приемствеността в ловната организация. Събитието се организира с подкрепата на Община Берковица.

29-годишният Николай Кръстев спечели традиционния турнир. Негови подгласници станаха Анатоли Младенов от дружината в с. Драганица, студентката от ЛСУ Яна Григорова и ветеранът Савчо Върбанов от ЛРД-Замфирово. По традиция в турнира „Старата пушка“ участваха само ловни оръжия, произведени преди поне 50 години. Участниците и гостите имаха възможност да разгледат около двадесет ретро пушки. Стартът на надпреварата бе даден от 72-годишния ветеран Иван Тодоров с белгийска пушка „Янсен“ от 30-те години на миналия век, която е била състезателно оръжие на ловното дружество в гр. Русе.

Тази година берковските ловци посветиха своя ревю-спектакъл на 125-годишнината на сп. „Лов и риболов“ (наследник на „Ловецъ“). Победителят в турнира спечели едногодишен абонамент за списанието, а подгласниците му получиха броеве със статии за исторически ловни оръжия, чийто автор е ловният специалист на сдружението и организатор на състезанието Стоян Ангелов.

watermarked-Za-saita_pobediteliatwatermarked-Za-saita-0