Актуални Новини, Новини

УЧЕНИЦИ ОТ ОУ „ГЕОРГИ. С. РАКОВСКИ“, С. БЪРЗИЯ ГЛЕДАТ НЕПОЗНАТАТА РОДНА ИСТОРИЯ НА ФИЛМ

1Личности от миналото оживяха пред учениците от пети до седми клас в компютърния кабинет на ОУ „Г.С. Раковски“, с. Бързия. Благодарение на филма „Братя Евлоги и Христо Георгиеви – недооцененото наследство“, предоставен от Община Карлово и Карловския музей, възпитаниците на учебното заведение се запознаха с живота и делото на карловските братя – най-големите български дарители, дали 6 млн. златни лева за построяване на първото висше училище в България СУ “Св. Климент Охридски“. Документалният филм е създаден по повод 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев.

Историята започва от родния град и продължава с търговската им и благотворителна дейност – подпомагат образованието на студенти в чужбина; участват в развитието на книжовното дело и борбата за църковна независимост; създават и подпомагат русофилската политическа организация „Добродетелна дружина“.

Факсимилета от вестници – „Дунавски лебед“, „Будилник“, „Знаме“, представят дарителската им дейност след Освобождението. Евлоги и Христо Георгиеви участват във възстановяването на редица български градове, подпомагат със средства въоръжаването на българската армия; в Карлово откриват Фабрика за вълнени платове… Дейностите им не спират и краят невинаги е… край.

В завещанието си Евлоги Георгиев дарява крупна сума за изграждане на висше училище в София. Минават спорни дела, но накрая, благодарение на мецената, е построен Софийският университет. Бронзовите фигури на дарителите Христо и Евлоги Георгиеви ни наблюдават от централния вход на внушителната сграда в центъра на София.

Този подход за представянето на историята ни, който е много по-разчупен и много по-достъпен, ще привлече допълнително внимание и ще накара децата да се замислят върху сериозните теми от нашето минало, смятат директорът г-жа Анна Рангелова и педагозите в училището.