Актуални Новини, Новини

ФА “ГАЙТАН” – С. ПЪРВОМАЙ ГОСТУВАХА С КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ В БЕРКОВИЦА

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ "ГАЙТАН" - С. ПЪРВОМАЙ ГОСТУВАХА С КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ В БЕРКОВИЦА

Големият салон на НЧ “Иван Вазов – 1872” – Берковица грейна от цветове, а после притихна, когато на сцената се появиха танцьорите от ФА “Гайтан” – с. Първомай. Темпераментни танци, характерни песни и вокални изпълнения, всичко това съчетано с красиви костюми, допринесе за неповторимото изживяване за публиката.

На 11 май 2022 година, с концерт – спектакъл “С танци и песни за любовта и младостта”,ФА “Гайтан” – с. Първомай, Йордан Николов и “Пиринското тройче”, гостуваха в прегръдката на Балкана, в красивия ни град под Ком по случай 150 годишнината на читалището. Фолклорен ансамбъл “Гайтан” от с. Първомай, община Петрич, област Благоевград е създаден през 2000 година. Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъла е Йордан Николов, завършил специалност “Българска народна хореография” в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, който паралелно с обучението си, работи 4 години като професионален танцьор, в Ансамбъл “Пирин”. С обучаване на деца в овладяването на български народни танци и фолклорни танци на народите, Йордан Николов се занимава от 1996 г. С ансамбъл “Гайтан” успява за съвсем кратко време да пресъздаде не само образци на българския музикален и танцов фолклор, но и танци на други народи – Италия, Гърция, Русия, Унгария.

Йордан Николов благодари за поканата и топлото посрещане на кмета на Община Берковица и настоятелството на НЧ “Иван Вазов – 1872”. Той сподели, че ще се радва да гостува отново в Берковица и, че това е само началото на едно ново ползотворно приятелство.

За финал се изви празнично хоро на сцената на читалището. Берковчани танцуваха и припяваха любими мелодии заедно с Йордан Николов и “Пиринското тройче”. Снимки за спомен, незабравими емоции и пожелания за нови срещи стоплиха сърцата на гостите.