Актуални Новини, Новини

„ФЕСТИВАЛ НА МЕСТНИТЕ ХРАНИ, ОБИЧАИ И ЗАНАЯТИ“ ОРГАНИЗИРАН ОТ СДРУЖЕНИЕ „МИГ-БЕРКОВИЦА И ГОДЕЧ“ СЕ ПРОВЕДЕ НА 25 ЮНИ 2024 Г., В ГРАД ГОДЕЧ.

Кулинари от Берковица и Годеч готвиха традиционни местни гозби пред жителите и гостите на града – сватбарска баница със сирене, ориз с туршия, пълнени чушки с боб, лозарски боб, постни чушки с орехи и ориз, мекици и сладка баница бяха само част от вкусотиите, които присъстващите имаха възможност да дегустират.

В рамките на фестивала всеки посетител имаше възможност да се докосне до традиционни ръчно изработени от местни занаятчии изделия – предмети от дърво, дърворезба, сребърна бижутерия, килими.

На празника беше открита изложба с фотоси от реализираните проекти по Стратегията за местно развитие на МИГ-Берковица и Годеч.

Фолклорни състави от читалищата в с. Бързия, с. Замфирово, гр. Берковица и гр. Годеч пресъздадоха на местни обичаи и традиционни танци.

Чрез Фестивала на местните храни, обичаи и занаяти, екипът на МИГ-Берковица и Годеч не само популяризира местната кухня, занаяти и фолклор от територията на общини Берковица и Годеч, а представи пред жителите и гостите на град Годеч резултатите от изпълнение на стратегията за местно развитие и изпълнените от местния бизнес, земеделски производители, читалища и общински администрации проекти.