Актуални Новини

ФК „ТАНЦУВАЙ ЗА ЗДРАВЕ“ С УЧАСТИЕ ВЪВ „ФОЛКЛОРНА МАГИЯ 2019“ – БАНСКО

66593375_10205451257236254_3067727021627932672_n (1)Блестящо представяне на ФК „Танцувай за здраве“ към НЧ „Иван Вазов-1872“, гр. Берковица в Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия 2019“ в гр. Банско.  Нашите танцьори са представили пъстра хороводна китка, включваща хора от всяка една фолклорна област, с която са очаровали жури и публика.

Регионален център-София, ЮНЕСКО е бил партньор на тазгодишното издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско и тази година бе на 12, 13 и 14 юли. Организатори са национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ и Община Банско.

Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на събитието, но не по-малко важно е било и откриването на онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Този фестивал е едно от десетките събития в града, посветени на фолклора и занаятите.

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава голяма сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.

Второто издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ има конкурсен характер и е предназначен за самодейци от всички фолклорни области на страната и за всички възрасти. Има четири категории за участие – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. Фестивалът  се проведе на няколко сцени в Градския парк на град Банско. Организатори на фестивала са „Кю Мюзик Медия Груп“ ООД, част от Мюзик Медия Клъстер, и Община Банско.