Актуални Новини, Новини

ФОЛКЛОРЕН ПРАЗНИК „ГУШАНСКИ СБОР ПО СПАСОВДЕН“ В СЕЛО ЗАМФИРОВО

От утре (22 юни)  до неделя (24 юни) 2018 г. на открита сцена в парка на село Замфирово ще се проведе традиционния фолклорен празник „Гушански сбор по Спасовден”. Организатори на събитието са Народно читалище ”Развитие-1928”, с. Замфирово съвместно с Община Берковица, Кметство Замфирово и НПО „Нов Северозапад“. За осма поредна година празникът ще събере танцови и певчески самодейни изпълнители от цялата страна, с цел популяризация и съхранение на българския фолклор.

И тази година компетентно жури ще оценява колективите, художественото ниво на изпълнение, тяхната атрактивност и уникалност в две категории: автентичен и обработен фолклор и ще присъди златни, сребърни и бронзови медали във всяка категория. За най-добро представяне домакините са предвидили и специална награда „Приз“.

С всяка изминала година фолклорният празник се разраства и става по-богат и пъстър. Още в петък вечерта орк. Македония със солист Веселка Стамболиева ще радва публиката, а за любителите на балканската музика програмата в петък ще продължи с изпълнения на орк. Южен вятър и Неша Маркович, след които на сцената ще се качи голямата сръбска звезда Наташа Джорджевич. Официалното откриване на фолклорната програма ще започне в събота, от 10:00 часа сутринта с изпълнение на домакините от смесена фолклорна певческа група, а Ансамбъл за изворен фолклор „Гушанци“ ще представи пресъздаване на обичая „Молебен за дъжд“, за класация за представителен ансамбъл за межународни фестивали пред Националната секция на ЦИОФФ България, официален партньор на ЮНЕСКО.

Изложба на местни занаятчии, кулинарно състезание с тематични подаръци, томбола с атрактивни награди са част от съпътстващите мероприятия на празника. Вкусна курбан чорба ще се приготвя на място в парка, за всеки който желае да я опита.   Празникът ще продължи с изпълнения на Гушанската духова музика, а от 18:00 часа на сцената ще се представят Родопски гайдарски оркестър „Орфей“ от гр. Чепеларе със солист Мариана Евтимова. За първи път на замфировска сцена гайди ще огласят парка и донесат магията на родопската песен в Северозапада. Програмата ще продължи с изпълнения и на Берковската духова музика. Специални гости с голям вечерен концерт ще бъдат обичаните фолклорни изпълнители Поли Паскова и Здравко Мандаджиев с танцова формация „Гераци“. Тази ден, посветен на хубавата българска музика ще приключи с атрактивно огнено шоу.PLAKAT_2

В неделния ден организаторите предвиждат провеждането на сутрешно детско шоу, а за любителите на попфолка от 11:30 на сцената ще се качат Соня Немска, Ани Хуанг и Борис Дали.