Актуални Новини

ХРИСТО ТАШЕВ Е НОМИНИРАН ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА „ЖИВИ ЧОВЕШКИ СЪКРОВИЩА – БЪЛГАРИЯ 2012”

 

Читалище „Иван Вазов 1872” участва с проект за включването на уникалния творец Христо Ташев в Националната система  „Живи човешки съкровища – България 2012”.

Оригиналният берковски творец е на 82 години. Роден е  през 1930 г. в с. Гушанци. Средното си образование завършва в Берковската гимназия, след това по задочен път получава диплом за специалността „Киномеханика” в столицата. Започва работа в родното си село като киномеханик, после става управител на киното в Берковица. За дейността си е удостоен с Първа награда за развитие на градските кина в България. Следва дългогодишна работа в Берковската гимназия, като завежда и филмотеките на училищата в града. Над 30 години е председател на хор „Балкански звуци”, участник във формацията за стари градски песни, фотограф, краевед, пчелар, овощар – всичко съвкупно за една достойна за уважение личност. Всеки, който обича изкуството, е наясно неподправените, закачливи ПРОИЗВЕДЕНИЯ ОТ ДЪРВО на бай Христо, намерили място в страната и чужбина.

Традиционната дейност се практикува от преди повече от век. Христо Ив. Ташев – киномеханик, самобитен художник-приложник. Предложената традиционна дейност допълнително идентифицира град Берковица като многофункционално културно средище. Ролята на традиционната дейност или умение като средство за утвърждаване на културната идентичност на общността и за междукултурния обмен се изразява в туристическия потенциал на атракцията. Ателието на самобитния творец е отворено за посетители (туристи), които по всяко време могат да станат съпричастни към творческия процес.

Вашият коментар