Актуални Новини, Новини

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ОТЕЦ ПАИСИЙ“ – БЕРКОВИЦА ОБНОВИ СВОЯТА ЕКСПОЗИЦИЯ

Художествената галерия в Берковица обнови експозицията си със  скулптури и  картини на известни художници от фонда си, който разполага с над 1500 произведения на изкуството от различни жанрове – живопис, графика, скулптура. Широко застъпени са приложните изкуства керамика и дърворезбата. Налични са творби от възрожденското изкуство, както и от карикатурата.

Изложени са 122 оригинални произведения на изкуството. В една от залите е  представено възрожденско изкуство. В две зали са експонирани платна от  живописта  – маслени бои и акварел, а  в две от  фоайетата –  скулптура и приложни изкуства. Налична е и зала за временни изложения, в която в момента са представени пейзажи и портрети, както и малка пластика. Галерията предоставя възможност на посетителите да се запознаят с картините на берковските художници Кирил Воденичаров, Йордан Инков, Димитър Куцаров, Милчо Спасов, Иван Давидков, както и с произведенията на творци от цяла България.

Уникални са иконописите от Възраждането, подредени в една от залите на културната институция.

Богатата колекция от произведения на изкуството впечатляват със своята оригиналност. Всяка творба носи послание, отправя въпроси, съдържа уникални идеи и замисли. Платната, скулптурите и пластиките откриват пред всеки ценител на изкуството свят на богатство на цветове и съвършенството на образи и предмети.

Фондът на галерията се обновява всяка година с нови творби. От 1990 година в Берковица се провежда пленер по живопис, който въпреки десетгодишното прекъсване, продължава да събира творци от цялата страна, които с произведенията си обогатяват културния фонд на община Берковица.

Галерия „Отец Паисий“ – Берковица се намира в двора на храма “ Св. Николай Чудотворец“  на ул. „Тимок“ № 42.

watermarked-IMG_6763watermarked-IMG_6748