Актуални Новини

ЦВЕТНИЦА Е – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

IMG_2817Връбница или Цветница се празнува на Шеста Неделя от Великия пост и се почита като важен църковен и фолклорен празник. Цветница се пада в неделята след Лазаровден и е точно седмица преди Великден. Посвещава се на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с маслинови и лаврови клонки. Вярващите отиват на празнична църковна литургия с върбови клонки, здравец или пролетни IMG_2815цветя. Осветените цветя се отнасят вкъщи и се поставят пред иконата.

На пл. Йордан Радичков Танцова школа „Берковска китка“ с ръководители Елена и Валентин Иванови представи народния обичай „Кумичене“.

Обичаят „кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича „кумичене“. Венчетата и хляба бяха наредени на дъсчица и  пуснати в Берковска река по течението. За втора година Таня Тасева бе момата, чието обредно хлебче /кукла/ излезе най- напред и бе обявена за „кумица“. Тя забърка попара и даде на всяка мома да вкуси, а след това поведе моминското хоро на пл. Йордан Радичков.

IMG_2828На този ден Исус Христос в Ерусалим, окичен с палмови клонки, възславян като Месиански цар, влиза в града на млад осел (магаре), приветстван е от насъбралото се множество с викове: „Осанна на Сина Давидов!“. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. Затова в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си IMG_2838за здраве и предпазване от болести и зло.

Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.

Община Берковица честити празника на всички с пожелание за здраве и благоденствие!