Актуални Новини

ЦВЕТНИЦА Е – ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

IMG_6940Връбница или Цветница се празнува на Шеста Неделя от Великия пост и се почита като важен църковен и фолклорен празник. Цветница се пада в неделята след Лазаровден и е точно седмица преди Великден. Посвещава се на тържественото посрещане на Исус Христос в Ерусалим с маслинови и лаврови клонки. Вярващите отиват на празнична църковна литургия с върбови клонки, здравец или пролетни цветя. Осветените цветя се отнасят вкъщи и се поставят пред иконата.

На пл. Йордан Радичков Танцова школа „Берковска китка“ представи народния обичай „Кумичене“.

Обичаят „кумичене“ започва рано сутринта, като над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови IMG_6936клонки, които предпазват от зло и неплодородие. Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб (кукла) и изпълняват обича „кумичене“. Венчетата и хляба бяха наредени на дъсчица и  пуснати в Берковска река по течението. Таня Тасева бе момата, чието обредно хлебче /кукла/ излезе най напред и бе обявена за „кумица“. Тя забърка попара и даде на всяка мома да вкуси, а след това поведе моминското хоро на пл. Йордан Радичков.

 

IMG_6951На този ден Исус Христос в Ерусалим, окичен с палмови клонки, възславян като Месиански цар, влиза в града на млад осел (магаре), приветстван е от насъбралото се множество с викове: „Осанна на Сина Давидов!“. Възкресил в събота Лазаря, тържествено посрещнат в Йерусалим на Цветница, той доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. Затова в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки – вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло.

 

IMG_6953Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона. Народът нарича празника Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица и означава мъка и страдание.

Община Берковица честити празника на всички с пожелание за здраве и благоденствие!