Актуални Новини

ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТВОРИ ОФИЦИАЛНО ВРАТИ В БЕРКОВИЦА

IMG_1018ProektНа 2 април – Световния ден за информираност за проблемите на деца с аутизъм,  в Берковица официално бе открит Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. На събитието присъстваха Калин Каменов Зам.-министър на младежта и спорта, Ивайло Петров- Областен управител, ръководството на Община Берковица, представители на социални институции, общински съветници и гости.

IMG_1001Изграждането на ЦНСТДМУ се извърши по Договор с ДФ „Земеделие“ мярка 321 от 3 октомври 2012 г. на стойност 670 442 лева. Изпълнител на строително-ремонтните работи е „Ай Ти Ди груп“ ЕООД – София. Центърът е социална услуга от резидентен тип, разкрита на 17 февруари 2015 г. със Заповед на Кмета, с капацитет 12+2 места. Договорът за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, Компонент 2 „Да не изоставяме нито едно дете“ е на стойност179 000 лева. Към момента в ЦНСТ са настанени девет броя IMG_1009потребители, изведени от ДММУИ – Берковица. Разкрити са 12 работни места – ръководител, социален работник, медицинска сестра, 8 броя детегледачи и техническа поддръжка. Празничен водосвет на новата къща отслужи Ставрофорен свещеноиконом Петър. След водосвета кметът на Община Берковица Димитранка Каменова се обърна към присъстващите с думите: „Убедена съм, че тези младежи се чувстват  тук по съвсем различен начин. Виждате как е устроен дома, виждате условията, при които живеят. Убедена съм, че и бюджетът до края на годината ще ни стигне, ще го изпълним и ако трябва ще дофинансираме от 2016 година тази дейност, която ще стане държавно-делегирана.“

Поздравление към кмета и целия екип на проекта отправи и г-н Калин Каменов, Зам.-министър на младежта и спорта, който сподели: „Аз я наричам къща, защото на мен ми прилича на къща и искам всички да я възприемат така- не като дом, не като институция, а като къща на младежите от Берковица и много ми се иска да я чувстват така….. Тези младежи не са луди, независимо, че ги стигматизират точно по този начин много от нас, които всъщност не разбират какво им се е случило.Това, че днес откриваме Център за младежи с увреждания всъщност е помощ за самите нас, защото услуги от този тип ще помогнат на много от нас , които не знаем какви потребности имат младежите, много от които доскоро скрити и невидими за обществото да бъдем по информирани, отворени за тях, не да се крием и да ги отбягваме, а да им помагаме. Те имат нужда от подкрепата на обществото.”

Официалните гости, заедно с младежите разрязаха лентата на новата къща, след което станаха част от музикалната програма на сладурите от детски хор „Щурче“ и солистката Деница Каменова.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Инвестира във вашето бъдеще!