Актуални Новини

ЧЕСТИТ ИВАНОВДЕН!

Днес отбелязваме Ивановден. Църквата почита Свети Йоан Кръстител – този, който кръщава Спасителя Иисус във водите на р. Йордан и го представя на хората.

Йоан Кръстител е връстник на Христос, син на Захари и Елисавета, чието име е избрано от самия Архангел Гавраил. Води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед. Започва да проповядва и да кръщава след като навършва 30 години.

Народът вярва, че когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Поставили жената в центъра на живота и семейството, те нарекли празника Женски водици, а ритуалите се изпълнявали само от жените.

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството, като женените гостуват у кумовете си. През този ден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата за чудодейната сила на водата, като се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, също момите и ергените, както и всички именици. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

На 7-ми януари имен ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Деян, Калоян, Жанета, Жана, Жан. Общо 350 000 българи, чиите близки днес доволни ще си повтарят рефрена “От кал да е, Иван да е!”

Желаем ви здраве и успехи!