Актуални Новини

ЧЕСТИТ 1 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТРУДА

IMG_8744Без духов оркестър в Берковица не минава празник или тържествено събитие. От няколко години в градчето под Ком има и Младежки духов оркестър на ОШИ „Проф. Петко Наумов“ към НЧ „Иван Вазов-1872“ – Берковица с ръководител Иван Павлов. При всички тържества и празнични събития на Община Берковица Младежкият духов оркестър винаги е на ключова позиция.  С празничен концерт на младите музиканти Берковица отбеляза 1 май – Международния ден на труда. Сред присъстващите на празника бяха народният представител д-р Илиян Тимчев, кметът инж. Милчо Доцов, зам.-кметът Радослав Найденов , общественици и гости на града. Ентусиазирани от великолепните изпълнения на Младежки духов оркестър – Берковица, хората  извиха кръшни хора на пл. Радичков. Музикален поздрав отправиха и Патрисия и Никол от класа по пеене към НЧ „Иван Вазов – 1972“.

IMG_8746С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски, граждани, заедно с народният представител д-р Илиян Тимчев почетоха 141-годишнина от избухването на Априлското възстание.

На 1 май голяма част от света отбелязва Деня на труда и на международната работническа солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Денят е един от официалните празници в България. За първи път опит за честване на 1 май у нас се прави през 1890 г. от Топографското дружество. През 1939 г. 1 май е обявен за официален празник, а от 1945 г. комунистическата власт започва да чества празника всяка година.

И след края на комунистическия режим през 1989 г. 1 май продължава да е официален и неработен ден.

18194102_1504843289548424_780310127670441660_nИсторията на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 в. и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго.

 

През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на 1 май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.