Актуални Новини

ЧИСТОТАТА НА ОБЩИНАТА ЗАВИСИ ОТ ВСИЧКИ НАС!

IMG_0818Множество боклуци могат да се видят около контейнерите в централната градска част на Берковица. Това установи проверка на общината. Подобно е положението и в жилищните квартали. Гледката е неприятна и дразни окото на всеки. Натрупани купища строителни отпадъци, стара дограма, дющеци, автомобилни гуми, електроуреди  или части от непотребни вече мебели са честа гледка край кофите за боклук в летните месеци, когато кипят усилени ремонти.

Но освен че е неприятна гледка за околните, изхвърлянето на всички тези едрогабаритни  отпадъци  до кофите  за боклук е вредно за околната среда. А смесването им с битовите отпадъци в кофите повреждат камионите за събиране на боклук. Усилията на общината естествено са насочени към недопускане изобщо на образуване на сметища, както и към разделно сметосъбиране.

IMG_0820Затова трябва да се осланяме на разума и съвестта си и да внимаваме с изхвърлянето на отпадъците.  Най-елементарното действие е да изхвърляме боклука разделно и в правилните видове контейнери.

Напоследък възникна и друг проблем с чистотата.

Няма как да не сте ги засичали в квартала – те отиват до контейнера, разбутват му съдържанието, преценяват внимателно, а след това действат. Загорял тиган, масивна секция, старо легло, изкъртена дограма, бутилки, списания, дрехи – всичко се взима, опакова се по количките и се изнася, незнайно къде.

Със светкавична скорост тези вехти мъже и жени  прибират всичко „ценно“, а след себе си оставят камара разпилени отпадъци по улицата.

Така комуналното  дружества е  принудено да събира боклука по два пъти. За нас остава неприятната гледка, въпреки че плащаме такса „смет“.

Призоваваме всички граждани за добросъвестно  и разумно отношение при изхвърлянето на отпадъците.

ЧИСТОТАТА НА ОБЩИНАТА ЗАВИСИ ОТ ВСИЧКИ НАС!