Актуални Новини, Новини

ШЕСТГОДИШНИЯТ ВЕЛИСЛАВ ЗАХАРИЕВ – ГОРДОСТТА НА БЕРКОВИЦА!

ШЕСТГОДИШНИЯТ ВЕЛИСЛАВ ЗАХАРИЕВ – ГОРДОСТТА НА БЕРКОВИЦА!

Велислав Захариев от Берковица добави два сребърни медала към шампионската си титла от провелите се държавни индивидуални първенства по класически шахмат, блиц и рапид в гр. Априлци от 27.06 до 03.07.2021 г.

Въпреки че шестгодишният Вели е с две години по-малък от повечето си опоненти, той успя да спечели държавната титла по класически шахмат, която му осигури квота за участие в световно или европейско първенство. Предвид пандемията от Ковид-19 обаче най-вероятно те ще бъдат отложени. След завоюването на призовото първо мястo малкият шампион участва в първенствата по блиц и рапид, където успя да спечели сребърни медали и в двете дисциплини.

Берковското дете категорично заяви намеренията си към титлата още през 2020 година, когато едва на 5 годинки завоюва четвъртото място в класическия шах и бронзов медал на блиц на държавното първенство, което също се проведе в гр. Априлци, а тази година стана шампион на държавното индивидуално ученическо първенство в гр. Казанлък.

За малко повече от година талантливото дете участва в редица национални и международни турнири като до момента е спечелил десет купи и двадесет и седем медала. Обича да играе и в турнири за възрастни, при които няма класиране за деца, но развиват шахматните му умения и благодарение на доброто си представяне постепенно повишава международния си рейтинг.

“Шестгодишният Велислав Захариев от Берковица пише история в детския шахмат у нас! Доказахме, че с труд и дисциплина успехите са гарантирани, а възрастта не е фактор!” споделя треньорката на детето д-р Венета Петкова.