Актуални Новини

БЕРКОВИЦА ПОСРЕЩА МЕЖДУНАРОДНАТА ЩАФЕТА „ПРОБЕГ ЗА МИР“

Берковица ще посрещне участниците в Пробега за мира на 22 май /неделя/. Градът под Ком ще е един от градовете, който ще приеме факела на мира и ще предаде щафетата на следващия домакин. Очаква се участниците в пробега да пристигнат около 14.30 ч. на пл. Радичков в Берковица. Там  факелът ще бъде приет и на кратка церемония ще бъде приветстван международният отбор бегачи.

Участниците в пробега ще напуснат Берковица  около 15.00 ч. в посока Монтана, откъдето ще продължат европейската си обиколка.

Пробегът за мир (през 2005-2012 г., известен още като Световен пробег на хармонията) е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят.

Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

Чрез прякото участие на хората и информацията в медиите Пробегът за мир ще докосне живота на милиони.

Докоснете факела! Всеки може да участва: спортисти или не, млади и стари. Носете факела няколко крачки, няколко пресечки или няколко километра, участвайте в една от хилядите церемонии по посрещане на факела. От вас се иска само готовност да направите крачка за световния мир.

Всеки има възможност да подържи факела. Не се събират средства, не се пропагандират политически каузи. Това е всъщност покана към всеки от нас да направи стъпка към един по-добър свят.

Пробегът за мир е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Този дух, с който е пропит пробегът, докосва сърцата на всички участници в него.

Шри Чинмой е спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световна дружба и единство.

Тази година в България Пробегът за мир, ще се проведе на два етапа.

Първи етап – в периода 21-24 май 2016 г.  факелът ще премине по маршрута: Калотина, София, Своге, Вършец, Берковица, Монтана, Вълчедръм, Лом, Дунавци, Видин.

Втори етап – в периода 20-24 септември 2016 г.  факелът ще премине по маршрута: Свиленград, Хасково, Димитровград, Стара Загора, Казанлък, Карлово, Пловдив, Пазарджик, Пещера, Велинград, Разлог, Благоевград.