АКТУАЛНО

„ЕДНАКВИ В МНОГООБРАЗИЕТО”

ИНТЕРВЮ С ВИКТОРИЯ НЕДКОВА,  ДИРЕКТОР НА 2.ОУ „ХРИСТО СМИРНЕНСКИ” – БЕРКОВИЦА И РЪКОВОДИТЕЛ НА ПРОЕКТ „ЕДНАКВИ В МНОГООБРАЗИЕТО”, ФИНАНСИРАН ОТ ЦОИДУЕМ,

ДОГОВОР № БС-33. 12 – 2 – 020

 

1.КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ НА ПРОЕКТА „ЕДНАКВИ В МНОГООБРАЗИЕТО”, КОЙТО СЕ ИЗПЪЛНЯВА ВЪВ ВАШЕТО УЧИЛИЩЕ?

Проектът „ЕДНАКВИ В МНОГООБРАЗИЕТО” е финансиран от Центъра за образование и интеграция на деца и ученици от етническите малцинства и има за цел създаване на комплексна среда от подкрепящи мерки за улесняване на образователното и социалното интегриране на децата от етнически произход и техните семейства.

Основните цели, които си поставяме, изпълнявайки този проект, са обхващане и задържане в образователната система на децата и учениците от етническите малцинства, чрез осигуряване на равен достъп до качествено образование в мултикултурна среда и съхраняване и развитие на културната им идентичност.

 

2.      Коя е основната идея на проекта?

Основна иновативна идея на проекта е обучението в дух на толерантност и недискриминация в училището чрез съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства.

Идеята се осъществи чрез обособяване на смесени групи, включващи деца  от различни етноси, които участват в изпълнението на дейностите по проекта. Така децата от различен етнически произход се опознават един друг.

3.      Кои са основните дейности, които се изпълняват по проекта?

Дейностите са  насочени към съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от етническите малцинства в интеграционна мултикултурна среда. Обособена е ТЕАТРАЛНА ФОРМАЦИЯ и ТАНЦОВА ФОРМАЦИЯ /за ППГ/, с които се цели да се подобри  социалната адаптация в условията на мултиетническа среда, спомагаща за развиване на чувството за успех на ученика.

Други дейности по проекта, позиционирани в Консултативен кабинет (на територията на училището), са свързани с провеждане на разяснителни, информационни и мотивационни срещи с учениците и техните родители. В рамките на обучителни сесии, относно ползите от  обучението,  се решава основен проблем чрез осъществяване на форми за ефективна работа с родители, които възпрепятстват децата си да посещават училище.

Дейността „Обучения на учители, работещи в мултикултурна среда с включен компонент „Интеркултурна компетентност” е  обезпечена от университетски преподаватели. Целта на обученията е подобряване на процеса на взаимодействие между педагозите и учениците от етнически произход при отчитане на особеностите на социокултурния им произход.

За подсигуряване присъствието на децата в училище и участието им в дейностите по проекта е заложена дейност свързана с транспортирането им от  квартал ‘’Раковица” до училището.

4.      Кои са целевите групи, обхвнати от проекта?

Целевите групи, обхванати от проекта, включват ромски и български деца на възраст от 5 до 14 години, ромски семейства и педагогически специалисти.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

кмет берковица
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД БАНГО ВАСИЛ – РОМСКАТА НОВА ГОДИНА

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОМСКАТА ОБЩНОСТ, Приемете моите най-сърдечни пожелания за здраве и благоденствие по случай настъпването на ромската Нова година.Днес,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ПАРАГРАФ 4, АЛ. 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА /ЗУТ/

На вниманието на Иванка Илиева ул. “Захари Стоянов“ №1, с. Боровци, общ. Берковица ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-70-00-439 (6)

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ДИМИТРАНКА КАМЕНОВА ПО ПОВОД ЙОРДАНОВДЕН

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,СКЪПИ ИМЕНИЦИ, Богоявление е! Ден на вярата и светлината! В община Берковица с името Йордан / Йорданка празнуват 244

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
"Йордан Радичков" (4) covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (12) ЛПГ (7) Образование (35) Община Берковица (254) Общинска администрация-Берковица (23) Общински съвет-Берковица (18) Обява (7) Природни забележителности (20) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (9) берковската духова музика (5) детска градина (6) детски градини (6) дневен ред (5) докладна (4) екологична оценка (4) енергийна ефективност (4) заповед (7) заповеди на кмета (23) кмет берковица (6) кмет община берковица (5) конкурс (8) културни забележителности (16) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (4) обявление (47) основни училища (5) отдел строителство (4) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (4) програми (6) проект (9) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (6) счетоводна политика (5) съветници (8) съобщение (7) транспорт (4) туризъм (31) услуги (13)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА С ОДОБРЕН ПРОЕКТ ПО ЦЕЛЕВАТА ПРОГРАМА „ПАТРОНАЖНА МОБИЛНОСТ ЗА ДОСТАВКА НА ТОПЪЛ ОБЯД“

На 12.01.2023 г. бе подписан Договор за съвместна дейност между фонд „Социална закрила“ и Община Берковица по Целева програма „Патронажна

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

СЪОБЩЕНИЕ НА ОСНОВАНИЕ ПАРАГРАФ 4, АЛ. 2 ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ НА ЗАКОН ЗА УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА /ЗУТ/

На вниманието наСлавомир Тодоров ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаЖоржета Тодорова ул. “Ген. Скобелев” №29, гр. БерковицаТодор Тодоров ул. “Ген.

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.