АКТУАЛНО

ЗАБРАНА ЗА КЪПАНЕ В НЕОХРАНЯЕМИ ВОДНИ БАСЕЙНИ

Със заповед № РД-15-189/ 04.05.2018 година на кмета на Община Берковица  е създадена Комисия за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи. Тя ще следи и за спазване на изискванията, на които трябва да отговарят водните площи, за осигуряване на безопасност и предотвратяване на удавяния в Община  Берковица.

Комисията ще проверява готовността на водните обекти и дава становище (разрешение), за общо ползване за къпане. В състава й са включени представители на Община Берковица, Регионалната здравна инспекция, МВР и БЧК. Със същата заповед е наредено:

 1. Да се спазват изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи от всички общински и държавни учреждения, частни фирми, кооперации, обществени организации и физически лица, находящи се на територията на Община Берковица.
 2. Забранявам къпането, плуването, гребането и други водни спортове, както и използването на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел във всички необособени и неохранявани водни площи – язовири, канали, малки водоеми, реки, басейни и други водохранилища на територията на Община Берковица.
 3. На видни места по дигите на микроязовирите и реките, каналите и водоемите да бъдат поставени табели с надпис „КЪПАНЕТО ЗАБРАНЕНО“. По места кметовете и кметските наместници да организират наблюдението върху неохраняемите общински обекти.
 4. Кметовете и кметските наместници по села да издадат заповеди за съответните населени места, във връзка със забраната за къпане във водните обекти и обезопасяването на същите, съгласно изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи, като заповедта да бъде обявена на обществени места за уведомяване на населението.
 5. Къпането и плуването на територията на общината може да се извършва на охраняеми водни площи, обезопасени и оборудвани в съответствия с изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи.
 6. Стопаните и собствениците на водни площи, желаещи да разкрият места за къпане, плуване и използване на плавателни съдове до 01.06.2018 год. да подадат заявление до Кмета на Община Берковица, в която да упоменат времето на тяхното използване. Място на подаване – ЦУИГ при ОбА – Берковица.
 7. Въз основа на подадените заявления до 12.06.2018 г. Общинската комисия да провери готовността на водните площи и издаде разрешение за използването им.
 8. Степента на обезопасяване на водните площи да се извършва в съответствие с Раздел IIна Наредбата за водноспасителна дейност и обезопасяване на водните площи от техните стопани-собственици – юридически или физически лица, на които е предоставено правото за стопанисване или ползване.
 9. Стопаните на водните площи до 01.06.2018 год. да разработят мерки за тяхното обезопасяване, които да представят заедно със заявлението за издаване на разрешение за ползване.
 10. Директорите на учебните и детските заведения да организират и проведат необходимата превантивна и разяснителна работа за без инцидентно къпане и плуване за учениците и децата по време на летния отдих.
 11. Препоръчвам на РЗИ, БЧК, РУ „Полиция“, в съответствие с определените им компетентности, произтичащи от упоменатата Наредба, да извършват периодични проверки за изпълнения на настоящата заповед и оказват методически и консултативна помощ на всички заинтересовани общински структури, стопани на водни площи и граждани, с цел недопускане на водни инциденти.
 12. Лицата, нарушили разпоредбата на настоящата заповед, ще носят административно наказателна отговорност по чл. 31 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.
 13. Извършените нарушения да се установят с актове от актосъставителите на община Берковица.

Община Берковица се обръща към всички граждани за съдействие и висок обществен контрол, а към родителите – за взискателност към децата.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on email
Email

МОЖЕ БИ ВИ ИНТЕРЕСУВА И :

Трети март
Актуални Новини

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ПО ПОВОД НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ – 3 МАРТ

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,СКЪПИ ГОСТИ НА ОБЩИНА БЕРКОВИЦА, В деня на националния ни празник – Трети март, за мен е чест, като

ВИЖТЕ ОЩЕ »
3 март в Берковица - 18 метров трибагреник
Актуални Новини

ЧЕСТИТ 3 МАРТ, БЕРКОВИЦА!

Честит 3 март, Берковица! България над всичко!С шествие с 18-метров трибагреник, носен от 26 ученици от 3. ОУ “Иван Вазов”,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВЛЕНИЕ НА ОТДЕЛ „СТРОИТЕЛСТВО И УСТРОЙСТВО НА ТЕРИТОРИЯТА“

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – БЕРКОВИЦА ОБЯВЛЕНИЕизх.Nо УОСГ-94-00-3096 (7) от 02.03.2023 г. Дирекция „Специализирана администрация”, отдел „СУТ”– Берковица на основание чл. 129,

ВИЖТЕ ОЩЕ »
ПОПУЛЯРНИ ЕТИКЕТИ
covid-19 (28) Бюджет (7) Кмет на Община Берковица (22) ЛПГ (7) МИГ Берковица и Годеч (7) Образование (41) Община Берковица (336) Общинска администрация-Берковица (27) Общински съвет-Берковица (23) Обява (12) Природни забележителности (21) СУТ (17) административни услуги (13) берковица (15) ваканция&спа експо (7) детска градина (6) детски градини (7) дневен ред (8) заповед (9) заповеди на кмета (23) кмет берковица (8) кмет община берковица (8) конкурс (9) културни забележителности (17) общинска администрация (54) общински съвет - берковица (6) обява община берковица (7) обявление (61) основни училища (8) отдел строителство (16) поздравителен адрес (18) приложно колоездене (6) програми (6) проект (10) противоепидемични мерки (27) редовна сесия (8) социални дейности (14) социални услуги (9) спорт (12) спортни клубове (11) съветници (8) съобщение (9) туризъм (32) услуги (13) училища в Община Берковица (7)
QR Code

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ - АКТУАЛНО

Лого Община Берковица
Актуални Новини

ОБЯВА ЗА КОНКУРС

ОБЩИНА БЕРКОВИЦА ОБЯВЯВА На основание Заповед на кмета на Община Берковица РД№15- 179/22.03.2023 г. и чл. 91, ал. 1 и

ВИЖТЕ ОЩЕ »
Социални услуги
Актуални Новини

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПЛАНИРАНЕТО НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

На 22.03.2023 година в Заседателната зала на Общинска администрация – Берковица се проведе обществено обсъждане на Предложение за планиране на

ВИЖТЕ ОЩЕ »

Запишете се за нашия Е-Бюлетин

Newsletter - Община Берковица

Имате Въпроси?
С радост ще Ви отговорим!

Facebook Twitter Email Pinterest linkedin WhatsApp WhatsApp Telegram Viber
Този уебсайт използва бисквитки за подобряване на посетителското преживяване. Използвайки уебсайта Вие се съгласявате с тяхното приложение в законовите рамки.