Актуални Новини, Новини

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КИРИЛ ВОДЕНИЧАРОВ

ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 115 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КИРИЛ ВОДЕНИЧАРОВ

На 08.10.2022 г. в Градска художествена галерия „Отец Паисий” – Берковица беше открита ретроспективна изложба на Кирил Воденичаров (Рукето) по повод 115 години от рождението му. На събитието присъстваха негови роднини, приятели и любители на творбите му.
Кирил Миронов Воденичаров (04.10.1907 – 10.02.1980 г.) е един от най-изявените самородни художници в Северозападна България. Официално е признат от Съюза на българските художници в началото на 20 век.
Роден в гр. Берковица и работил като начален учител. Спомени за твореца сподели арх. Атанас Тасев, който е бил негов ученик. С голямо вълнение той разказа за този голям общественик и гражданин на Берковица – турист-ветеран, театрален самодеец, писател и журналист. Един от строителите на хижа Ком – стара, организатор на първия Празник на Берковския Балкан, постановчик, автор на разкази, драматични пиеси и пътеписи, съосновател на художествената галерия в града. Творчеството на художника отразява Берковица и околностите през 20 век. Картини на Кирил Воденичаров от поредицата “Стара Берковица” и “Старо и ново” са част от постоянната експозиция на ГХГ „Отец Паисий” и до днес. В ретроспективната изложба са показани още 22 негови произведения – 20 акварелни и 2 маслени платна от фонда на галерията.


Изложбата може да разгледате от 08.10.2022 г. до 05.11.2022 г. включително.
Заповядайте да се насладите на изключителното художествено наследство, което ни завеща Кирил Воденичаров!