Актуални Новини, Новини

МАЯ МАНОЛОВА ПРИСТИГНА В БЕРКОВИЦА В ПОДКРЕПА НА ОБЩИНИТЕ, КОИТО СЕ ОБЕДИНЯВАТ ПРОТИВ ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ВИК

Като продължение на срещата на общините, която се проведе на 13.11.2020 г. в Община Берковица, екс омбудсманът на Република България пристигна днес в град Берковица. Г-жа Мая Манолова се срещна с представители на местната власт, с ръководството на „ВиК Берковица“ ЕООД и с граждани.

На срещата присъстваха председателят на Общински съвет – Берковица г-н Милован Жан, общинските съветници г-н Любомир Тодоров и инж. Ангел Ангелов, управителят на „ВиК Берковица“ ЕООД инж. Даниела Захариева, главният инженер на ВиК – Берковица г-жа Диляна Георгиева, представители на национални медии и граждани от Община Берковица.

ViK_sreshtaГоспожа Манолова, базирайки се на своя професионален опит, експертно и с детайли, разясни най-скандалните текстове в новия законопроект за ВиК и заяви, че с интерес следи събитията и прави всичко възможно този юридически неиздържан проект на закон за ВиК да бъде незабавно оттеглен, а не поправян. Допълни още, че с този закон няма да бъдат решени същинските проблеми във ВиК сектора, а се цели единствено одържавяване на общинските ВиК дружества. От своя страна г-н Милован Жан подчерта, че въпросният закон е написан специално за общините, които не пожелаха доброволно с решения на общинските си съвети да се присъединят към областните Асоциации по ВиК. Управителят на „ВиК Берковица“ ЕООД заяви, че дружеството работи отлично с местното население, успява да реагира мигновено на създали се аварии и е в стабилно финансово състояние. Инж. Захариева допълни още че и при тази цена на водата от 1,45 лв. за голяма част от населението е трудно да заплащат своите месечни сметки и затова счита, че при цена 3,11 лв. на куб. м. вода за много хора заплащането на потребените количества ще бъде непосилно.

С директен въпрос се обърна председателят на Общински съвет – Берковица към г-жа Манолова – „Ще ни подкрепите ли с Вашия екип при евентуални масови протестни действия?“ и без никакво колебание последва и положителен отговор от страна на председателя на  Гражданска платформа „Изправи се.БГ”.

Председателят категорично заяви, че берковските протести винаги са били успешни и в никакъв случай общинският съвет няма да излезе от битката в името на гражданите на Община Берковица.