Актуални Новини, Новини

ПРОВЕДЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ТЕРАПИЯ ПРИ ДИАБЕТ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

ПРОВЕДЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ТЕРАПИЯ ПРИ ДИАБЕТ В ОБЩИНА БЕРКОВИЦА

На 1 септември 2022 г., в Заседателна зала на Община Берковица, се проведе обучение на тема „Превенция и терапия на диабета“ и безплатно измерване на кръвна захар. Събитието е част от кампанията „Диабетът не ни спира!“ и е организирано от СНЦ „Култура без граници“ в партньорство с Община Берковица. Лекция и консултации по темата изнесе проф. Михаил Боянов – специалист Ендокринология и болести на обмяната. Проф. Боянов запозна присъстващите с видовете диабет и инсулинова резистентност. Той подчерта, че е много важно при първите симптоми на заболяването да се реагира адекватно, като на пациента бъде предписан специален режим на хранене и двигателна активност.
Повече от 100 жители на Община Берковица преминаха през безплатното изследване на кръвната захар пред сградата на Община Берковица.
Сдружение „Култура без граници“ и проф. Михаил Боянов посетиха МБАЛ и Медицински център – гр. Берковица и запознаха медиците със съвременните методи за контрол на кръвната захар и диабета. Пред медиците проф. Боянов наблегна на основните грижи, които трябва да се полагат както за превенция и ранна диагностика, така и при лечение и защита от усложнения, като сподели случаи от практиката.

На събитието присъстваха кметът Димитранка Каменова и зам.-кметът Гергана Антонова.

Статистика:
• Над 40 души присъстващи на лекцията
• Над 100 тествани
• 12 бр. лекари и медицински персонал присъстващи на обучението в медицинското заведение