Актуални Новини

105 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

DSC04215--17„За него, Живота, направил бих всичко!“

Никола Вапцаров

На 7 декември се навършват 105 години от рождението на големия наш поет Никола Йонков Вапцаров – една от най-трагичните личности на нашата история и литература – свободолюбец и хуманист, творец на едни от най-вълнуващите текстове в българската поезия, посмъртно носител на Наградата на Световния съвет на мира.

Учениците от Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ по традиция отбелязаха годишнината от рождението на патрона с голямо тържество. В театралния салон на училището учениците от пети клас представиха жизнения и творчески път на поета, неговата идеология и верую на фона на богат снимков материал. Бе организиран конкурс рецитал на Вапцарови стихове, в който участваха по четирима ученици от всяка паралелка, предварително подбрани измежду всички ученици в училището.       Първите места бяха присъдени на:

Бояна Николова от VI клас за стихотворението „Зора“;

Коста Иванов от VII клас за стихотворението „Писмо”;

Йоана Алексиева от IV клас за стихотворението „Песен на жената”.

Учениците от V клас върнаха спомена за една от любимите песни на поета –„Отвънка ухае на люляк“. Силни аплодисменти за веселия си моряшки танц получиха второкласниците с класен ръководител Елизабета Боянова. В края на тържеството бяха раздадени грамоти и награди на всички участници в рецитала.

DSC04189--2DSC04191--3DSC04211--15