Актуални Новини

140 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

1361275400_dscn1508Поклонение в Берковица по повод 140 години от обесването на Васил Левски се състоя на 19 февруари 2013 г. пред паметника на Апостола на бул. „Мрамор”. Свещенниците Евгени и Йоан отслужиха заупокойна молитва. Положени бяха венци и цветя. На поклонението присъстваха народният представител Петър Якимов, ръководството на Община Берковица, видни общественици,  ученици и гражданство.
В  словото на ученици от гимназия „Д-р Иван Панов” беше споменато непреходното значение на делото на Левски за освобождението на българите от османска власт и силната личност на Апостола, пример за безгранична честност, дисциплинираност и пълна отдаденост на народа. Изтъкнати бяха всички онези човешки добродетели на Васил Левски, които го отличават не само от неговите съвременници, но и от настоящите му наследници. Именно заради това Васил Левски остава ненадмината личност в пантеона на българската национална памет.
Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Христо и Петър – и две сестри – Ана и Марийка. Васил Левски е известен още с прозвищата си “Дякона”, “Апостола”. Счита се за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Вашият коментар