Актуални Новини

141 ГОДИНИ СВОБОДНА БЕРКОВИЦА

IMG_2681Днес честваме една велика дата за нас – 141 години от деня, в който руски и украински войни влизат победоносно в Берковица и освобождават града от османско владичество. Почитаме паметта на всички, дали живота си за това, днес да живеем в независима държава, да имаме свободна Родина. Слово за великата дата произнесе Николай Давидов, ученик от Лесотехническа професионална гимназия: „Тежки са тегобите за Берковския край като съставна военно-административна единица на Видинския санджак, където се очаквало да се водят решителни военни действия с русите….От Берковско се вземали не само коне, но и коли заедно с превозния добитък. От Берковско са IMG_2682иззети най-малко 1100 коли и хора, които да ги обслужват…Населението изнемогвало и под тежестта на друго задължение – строителството на укрепления и опорни военни пунктове в Берковския балкан, като от особено значение бил Петроханския проход, наричан от турците Торук. Там, където не е имало работоспособни мъже, турците взимали жени и деца за изкопните работи…По време на подготовката и по време на самата война в Берковица е царял безнаказан терор спрямо българите. Въпреки това се появили бунтовни дружини…Войната е драматична и отнема много жертви. Българското опълчение доказва, че сме готови и достойни за желаната свобода…“

IMG_2689По повод празника поздрав към всички присъстващи отправиха Младежки духов оркестър „Берковица“ и квартет към НЧ „Иван Вазов-1872“-Берковица.

Берковица е град, в който може да се усети изпълнения с история въздух на миналото ни. То е наситено, както с романтиката на героични подвизи, така и с идилията на спокойния живот сред красивата природа.

В знак на признателност към загиналите опълченци от Берковския край IMG_2676в Руско-турската война бяха поднесени венци и цветя.