Актуални Новини, Новини

144 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЕРКОВИЦА

отдаване на чест пред паметника за освобождението на Берковица

Обичам те, мое мило Отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, щото е останало досега в моята осиротяла душа, добро и свято — всичко е твое!“…

Любен Каравелов

Днес, 04 декември 2021 година честваме една велика дата за нас – 144 години от деня, в който руски войни влизат победоносно в Берковица и освобождават града от османско владичество.
В знак на признателност пред Паметната плоча на загиналите руски войници и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г., цветя поднесоха Димитранка Каменова – Кмет на Община Берковица и Спаска Георгиева – Зам.-кмет на Община Берковица.
Освобождението на града от турско робство започва на 3 ноември до 04 декември 1877 година. Цял месец руските войски организират разузнавания и водят сражения с турците, докато най-после последните опразват града. Четвърти Харковски улански полк на полковник Ертел идва от север през Кутловица — с. Боровци, и тържествено влиза в Берковица.
На 5 декември 1877 година един руски войник се изкачва на Часовниковата кула и пред събралото се множество смъква полумесеца от покрива, захвърля го на земята и на негово място поставя кръст. С това се поставя символичен край на османското господство.